Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелени Зорић поново упућене претње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2021.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Новинарка телевизије Н1 на вратима стана пронашла претећу поруку

Јелени Зорић поново упућене претње

Новинарки телевизије Н1 Јелени Зорић поново су упућене претње, казао је Данасу њен адвокат Драгољуб Ђорђевић.

Како је навео, о тим новим претњама обавештена је полиција.

Да је новинарки Н1 поново прећено потврдио је и председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић који је јуче гостујући на Н1 рекао да је другог јануара испред њених врата пронађен папир на коме је писало: ‘Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може’.

Ове претње уследиле су свега неколико дана након разговора који је Јелена Зорић водила са Светиславом Бојићем, адвокатом првооптуженог у предмету Јовањица, а због којег је Н1 поднела дисциплинску пријаву Адвокатској комори Београда.

Како наводи адвокат Драгољуб Ђорђевић, Јелена Зорић је поводом тог разговора, током ког се осетила угроженом, дала исказ Управи криминалистичке полиције.

– Она је дала исказ полицији која је контактирала заменика тужиоца у Другом основном тужилаштву у Београду. Тужилац је наложио прикупљање додатних обавештења, а на њему је одлука да ли ће у овом случају подићи оптужни предлог, истиче Ђорђевић.

Паралелно, телевизија Н1 због претњи Јелени Зорић поднела је и дисциплинску пријаву против адвоката Бојића.

Председник Адвокатске коморе Београда Југослав Тинтор није могао да потврди да ли је дисциплинском тужиоцу АКБ-а стигла дисциплинска пријава.

Како наводи, дисциплински органи коморе су независни у односу на њено руководство и свако уплитање у поступак од стране председника би било непримерено.

– Ја сам из медија видео да је Н1 поднела пријаву и сигуран сам да јесу. Међутим, да ли је она стигла не могу да кажем, пошто дисциплинске пријаве не пролазе кроз моје руке, наводи Тинтор.

Појашњавајући процедуру, председник АКБ-а истиче да дисциплински тужилац по пријему пријаве, тражи изјашњење адвоката на коју се она односи.

– Тек након што сагледа аргументе обе стране, доноси одлуку да ли да покрене дисциплински поступак, каже Тинтор напомињући да на одлуку дисциплинског тужиоца постоји право жалбе.

Према његовим речима, не постоје дефинисани рокови у оквиру којих тужилац мора да поступи по пријави, због чега не треба очекивати експресну одлуку.

Уколико до дисциплинског поступка дође, председник АКБ-а напомиње да је он својом структуром идентичан оном који уређује Закон о кривичном поступку. 

Распон санкција које могу бити изречене у дисциплинском поступку варирају од опомене, преко новчане казне, па до привременог или трајног искључења из коморе.

Подсетимо, привредно друштво Adria News доо у оквиру којег ради телевизија Н1 поднело је дисциплинску пријаву Адвокатској комори Београда поводом обраћања адвоката Светислава Бојића новинарки ове куће Јелени Зорић.

Како се наводи у пријави, Бојић, који заступа првоокривљеног Предрага Колувију, 28. децембра прошле године је, након главног претреса у предмету Јовањица, Јелени Зорић рекао да је његов клијент диван човек и велики верник и да се моли за њено здравље, али и за поступајућег заменика тужиоца и полицајца који га је ухапсио.

Бојић је истакао да његов клијент јако верује у Бога и да ко год му се замерио није добро прошао.

Дан касније, на истом месту, Бојић је поново пришао новинарки Зорић и рекао: „Замало да Пеђи данас буде укинут притвор, а Пеђа те је пуно, пуно поздравио“.

У пријави се подсећа да Статут Адвокатске коморе Србије под тежом повредом дужности адвоката и угледа адвокатуре сматра нарушавање дужности и угледа адвокатуре прописаних законом, Статутом Адвокатске коморе Србије и Кодексом професионалне етике адвоката.

Бојић: Нисам упутио никакве претње

Адвокат Светислав Бојић за Данас истиче да није обавештен о томе да је против њега поднета дисциплинска пријава, и да исту није добио на изјашњење.

– За све сам сазнао из медија. Изјаснићу се по њој када и ако је добијем. Ја верујем институцијама система и мислим да је непримерено да коментаришем пре тога. Оно што могу да кажем је да никакве претње нисам упутио Јелени Зорић. Ја о њој мислим све најлепше и сматрам да је врло коректно извештавала о случају Јовањица. Уверен сам да је њу неко наговорио на ово, каже Бојић. Он наглашава да је и сам поднео одређени број кривичних пријава због претњи које је добио након што је, како наводи, покренута хајка против њега. Бојић, ипак, није желео да каже против кога је поднео пријаве и због чега.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси