Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилац: Случај Јовановић близу краја, поруке Јелени Зорић имају призвук претње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2021.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Тужилац: Случај Јовановић близу краја, поруке Јелени Зорић имају призвук претње

Предраг Миловановић, тужилац у поступку за паљење куће новинара Милана Јовановића, каже за Н1 даје његов утисак да се тај случај ближи крају.

"Судија је раздвојио поступак у односу на трећеокривљеног, настављен је поступак у односу на првог и другоокривљеног, долазимо до завршних речи. Следећи претрес заказан је за 19. јануар и очекујем да ћемо доћи до финала", казао је. Коментаришући поруке које је новинарки Н1 Јелени Зорић упутио бранилац Предрага Колувије, Миловановић оцењује да оне имају призвук претње, да су непријатне и неетичне али да ће о томе одлучити Адвокатска комора.

Три године откако је новинару портала Жиг инфо Милану Јовановићу запаљена кућа, суђење окривљенима као да се није померило са почетка. Предраг Миловановић, који је и члан Државног већа тужилаца, изјавио је да нема такав утисак, већ да мисли да се поступак приводи крају.

„Ја сам већ рекао да нећу коментарисати јавно суђење, јер је било одређене полемике између мене и једног од бранилаца Драгољуба Симоновића, рекао сам да једино место где треба да се поступак оконча је судница. Мој утисак је да се проближавамо крају, и оно чега смо били виновници је да је судија развојио потупак према трећеоптуженом, настављен је у односу на првоокривљеног и другоокривљеног, јако смо близу финала, долазимо до завршних речи, следећи претрес заказан је за 19. јануар и очекујем да ћемо доћи до финала“, казао је Миловановић.

Међутим, одбрана је тражила изузеће судије.

„Ја сам упознат с тим током данашњег дана, очекујем обавештење писменим путем, али вереоватно је та информација тачна“, додао је.

На питање како реагује на претње којима је био изложен током поступка, Миловановић каже да се, након што му је Симоновић поручио да „може да се деси да не буде више тужилац након поступка“, да је реаговао и он и Удружење тужилаца Србије.

„То је имало призвук претње, али сам ја то дефинисао као атак на јавно-тужилачку организацију, после су пале умирујуће речи од стране одбране, Симоновић није наставио с тиме. Уродило је плодом што сам изашао у јавност, и осуђено је такво понашање“, рекао је гост Н1.

О порукама новинарки Н1 изјасниће се комора

Репортерки Н1 Јелени Зорић упућене су претње испред Специјалног суда у Београду, због извештавања о случају Јовањица. Њој је један од адвоката Предрага Колувије, Светислав Бојић, 28. децембра пришао док је била на репортерском задатку заједно са сниматељем и рекао:

„Молим Вас будите прецизни у извештавању, пошто је мој клијент Предраг Колувија поштен човек и велики верник, ево он мени каже кад сам ишао да га посетим Зорићка ме уништава и растура њеним извештавањем, али се ја Богу молим за њено здравље, као што се молим и за здравље тужиоца Саше Дрецуна и овог што га је ухапсио, Слободана Миленковића“.

призвук претње, с тим што ја као правник морам да направим разлику иозмеђу нечега што има призвук и што је стварно претња… Правну оцену да ли је то претња треба да донесе тужилац, а ако се сматра да постоји сумња, треба дати финалну оцену. Оно што смо чули у медијима ствара такав утисак, то је непријатно и неетично. Видео сам да је Зорић реаговала и пријавила догађај, што поздрављам, свако ко сматра да му је угрожена сигурност, треба то да пријави“, наглашава Миловановић.

Како је додао, поднета је пријава дисциплинским органима надлежне Адвокатске коморе Београд, која ће, наводи, одлучити о томе да ли то што смо чули представља неетичко понашање адвоката.

Говорећи о томе имају ли право политичари да износе у јавност детаље из истраге, Миловановић каже да то показује „ниво политичке културе“.

„То је ниво наше политичке културе, политичари су навикли да излазе у медије са одређеним детаљима који често нису проверени. То је одраз стадијума политичке културе у којој се налазимо“, мишљења је тужилац.

Полиграф није доказно средство

Каже и да је политичарима „јефтино да атакују на правосуђе“.

„Јер институција правосуђа није агенда на изборима, оно што су најчешће теме на изборима су економија, Косово и Метохија, тек на крају долази однос прем институцијама, отуда и тај ниво коментара који запљускују медије и у којима се износе ствари које нису проверене“, додаје.

А то што неки политичари спомињу полиграф као радњу која ће доказати да неко није крив, Миловановић види као беспотребне.

„Прича око полиграфа, јавност је огуглала на те приче, знамо да полиграф није доказно средство, сви знамо да таква једна тврдња може бити проверена само у судском поступку, а не на машини која детекује лажи или емоције“, навео је Миловановић.

Гост Н1 каже и да је чуо да су се неки тужиоци вакцинисали „преко реда“ и да је вакцинација била одржана у згради тужилаштва у Београду.

„Чуо сам за то, али немам доказа о томе. Волео бих да се то провери. Видимо да постоје те неке поруке између редова да је било вакцинације у републичком тужиластву прошле недеље, одмах иза празника“, рекао је Миловановић.

ВИДЕО

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси