Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О популаризацији науке у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2012.

Извор: Политика

О популаризацији науке у медијима

Љубица Урошевић, главна и одговорна уредница и уредница Образовно-научног програма ТВ Метрополис, учествовала је на Међународној конференцији о популаризацији науке и технологије у медијима (одржаној уФиренци од 18. до 20. априла).

У Конгресној палати у Фиренци окупило се више од 1000 комуникатора науке и медијских професионалаца специјализованих за област науке из преко 50 земаља света, са заједничким циљем да пронађу путеве којима ће
до јавности најлакше продрети резултати експлозије научног знања у 21. веку.

Мото скупа био је „Квалитет, истинитост и лепота у популаризацији науке и технологије“.

Као делегат Националне комисије за Унеско, Љубица Урошевић је, у оквиру сесије посвећене ситуацији у овој области у Југоисточној Европи, представила активности на популаризацији науке у Србији (Центар за промоцију науке, Истраживачка станица „Петница”, Фестивал науке, Музеј „Никола Тесла „Жене у науци“, акција Л`Ореала и Унеска итд.) и изнела податке о заступљености научних тема у медијима. У раду сесије учествовали су
представници Грчке, Турске, Хрватске, Македоније и Црне Горе, а показало се да Србија има највидљивије резултате и најдужу традицију (редакција за науку РТС-а постоји 45 година).

Посебно охрабрује формирање нове генерације научних новинара, на чијој едукацији нарочито ради Центар за промоцију науке.

За две деценије рада као уредник у Научном програму РТС, Љубица Урошевић је остварила читав низ ауторских емисија у свим жанровима научно-популарних ТВ програма, 2009. године у Бечу је добила награду „Ерасмус
Еуро Медиа“ за емисију о младим научницима „Yessss! We know how!“, као и награду „Васа Пелагић“ за посебан допринос образовању путем медија. Члан је међународног тима новинара Генералног директората за науку Европске комисије и аутор емисија „Европа истражује“ и „Технополис“ на ТВ Метрополис.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси