Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 01. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може.

У недавно објављеном годишњем извештају организације Human Rights Watch безбедност новинара је добила запажено место, уз напомену да су се овдашњи „новинари суочавали са претњама, насиљем и застрашивањем, а одговорни за њих су у ретким случајевима позивани на одговорност“.

Волео бих да Акциони план Владине Радне групе за безбедност и заштиту новинара допринесе да наредне године овај извештај констатује неспоран напредак на овом пољу.

Већ сам писао да у домену безбедности новинара вероватно не постоји значајнија вест од оне да је републички јавни тужилац Загорка Доловац донела Опште обавезно упутство за сва тужилаштва у којем је, између осталог, наложено хитно поступање у предметима у којима су жртве новинари, односно „лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања у вези послова које обављају“. Тај значај најбоље илуструје пример да су у 2019. години тужилаштва имала укупно 555.664 предмета, од чега 367.863 кривичних. На укупно 723 тужиоца. Са овим обавезним упутством под претњом санкцијама, тужиоци ће по убрзаној процедури обрађивати случајеве претњи и насиља тј. угрожавања безбедности новинара и медијских радника.

Поред тога је битно да се свакодневно са највиших места шаљу поруке попут оне Бранкице Јанковић, поверенице за равноправност, која цитира Јелену Зорић да „новинар треба да буде само новинар и да се држи кодекса и због тога не сме да буде изложен било каквој претњи по живот, говору мржње. Не само у њеном, него у свим случајевима не смемо дозволити да новинари страхују за свој живот због тога што раде свој посао“.

Сама чињеница да је после свега што смо сазнали о претњама од стране адвоката Предрага Колувије Јелени Зорић, неко испред новинаркиног стана оставио папир са поруком „Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може“ довољно је симболична и упечатљива да сигнализира озбиљност ситуације у којој се нешто коначно мора предузети. Зато подржавам то што је полиција одмах обавештена о новим претњама Јелени Зорић, јер само тако можемо да се боримо са премреженим утицајима и претњама којима појединци (или групе?) покушавају да обесхрабре храбре и професионалне новинаре и новинарке.

Наговештај другачије атмосфере и јавне осуде представља наступ Предрага Миловановића, тужиоца у поступку за паљење куће новинара Милана Јовановића, који је изнео став да је његов утисак да се „тај случај ближи крају“. Битна је порука да се чак и призвук претње медијским радницима оквалификује као нешто што је „непријатно и неетично“, а још је важније да је тужилац из овако битног случаја јавно поздравио то што је Јелена Зорић реаговала на прави начин и пријавила догађај јер „свако ко сматра да му је угрожена сигурност, треба то да пријави“.

Одбацивање захтева одбране за изузеће судије Славка Жугића који неће бити смењен у процесу због паљења куће Милана Јовановића такође је охрабрујуће. Оваквим сужавањем простора за опструкцију шаље се битна порука свима који желе да се након претње новинарима поведу примером одбране Драгољуба Симоновића.

Ново рочиште већ је заказано за 19. јануар када се очекују завршне речи, после чега ће уследити доношење пресуде.

Лично за мене охрабрење представља и телефонски позив председнице владе Ане Брнабић Јелени Зорић како би се додатно информисала о овом случају и дала јој подршку. Безбедност и заштита новинара посао је првенствено надлежних институција, али и свих нас.

Зато је битно да свима који би да претњама и насиљем спрече слободно новинарство заправо ми поручимо: „Наша битка ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси