Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Правда за жртве и одбрана интереса јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2021.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Правда за жртве и одбрана интереса јавности

Колико је професионални кредибилитет важан за јавно информисање, заштиту јавног интереса и заштиту жртава, најбоље говори случај новинарке Иване Јаснић која је, поред Марије Лукић, такође била жртва претњи сексуалног предатора и политичког моћника Милутина Јеличића Јутке.

Без врло професионалног, осетљивог, истрајног Иваниног извештавања, овај случај не би се завршио осуђујућом пресудом. А због таквог изузетног рада и сама је изложена говору мржње, нападима, клетвама, па и од родбине предатора током целог вишегодишњег процеса. И после њега.

Ивана је изградила неопходно поверење за најделикатније, врло интимне проблеме жртава сексуланих насилника и то је непроцењива вредност у нашем новинарству. Можда да није било таквог новинарског ангажмана не би било ни охрабривања и оснаживања глумице Милене Радуловић и других девојака, полазница школе глуме, да проговоре о силовању и сексуалном насиљу кроз које су прошле, да пријаве надлежним органима и учине видљивим појаву која је, видимо и из овог случаја, снажно табуизирана.

И у овом случају стиче се утисак да ниједна битна тема која се покрене у друштву, не може да прође без таргетирања или претњи новинарима. Да будем прецизан: претњи новинаркама.

Последњи пример су претње на друштвеним мрежама Бранкици Станковић, које су уследиле након њене поруке на твитеру у вези са оптужбама за силовање глумице Милене Радуловић.

И у овом случају, као и у претњама новинарки Јелени Зорић, пројектује се Бог као неко ко ће изрећи санкције, а сама егзекуција биће препуштена онима који буду послушали Бога, тј. онога ко шаље поруку кроз свевишњег.

Увреде, неосноване оптужбе и клевете упућене ваљевској новинарки Дарији Ранковић са опскурних веб сајтова постале су својеврсно опште место које више ретко кога изненађују, на које јавност млако реагује иако су сваки пут све драстичније.

Јучерашње промптно реаговање потпредседнице Владе и министарке Маје Гојковић поводом исповести глумице Милене Радуловић је за сваку похвалу.

Очекујем да овакву доследност у осуди напада и охрабривању жртава министарка културе покаже првом следећом приликом када буде угрожена безбедност новинара и новинарки. Тек тада ћемо моћи да кажемо да се министарка понаша не само као министарка културе већ и инфомисања, како у целости гласи њен портфељ.

Веома је битно да се овакве поруке констатно шаљу из врха државе и да помогну креирању атмосфере у којој ће починиоци оваквих дела бити брзо и оштро санкционисани. И да нико неће остати неоткривен. У таквим околностима на плодно тло долази и иницијатива заменице Заштитиника грађана за права детета и родну равноправност о усвајању Кодекса о правима грађана на интернету којим би се препоручила правила понашања учесника у циљу заштите права грађана.

У оваквој атмосфери очекујемо сутрашње рочиште на суђењу оптуженима за паљење куће новинара Милана Јовановића. Потврду о одбацивању иницијативе за изузеће судије Славка Жугића потврдила је адвокат одбране Зора Добричанин Никодиновић, која је својевремено и покренула предлог за његово разрешење. Једино у чему могу да се сложим са њеним изјавама порталу „Жиг инфо“ је оцена да је „све то превише напето, да се осећа стрес у судници и да се ствара непријатна атмосфера“.

Не  могу се сложити са оценом о „неприродној убрзаности“ пошто ми је, уз сво разумевање права на одбрану, и даље нелогичан списак свих могућих разлога, оправдања и иницијатива за одлагање рочишта, која су овај процес увела у његову трећу годину. Оправдање да се све више-мање одиграва у складу са стандардима, роковима и кашњењима овдашњег правосуђа за мене је неприхватљиво. И не занима ме.

Занима ме само правда за Милана. И за Славка. И за све њихове колегинице и колеге који су изложени претњама и насиљу само зато што професионално раде свој посао у интересу јавности.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси