Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колувијин адвокат поднео пријаву против Јелене Зорић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2021.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Светислав Бојић брани се контратужбом против новинарке Н1, која га је пријавила због претњи

Колувијин адвокат поднео пријаву против Јелене Зорић

Светислав Бојић, адвокат првоокривљеног у случају Јовањица – Предрага Колувије, поднео је против новинарке Н1 Јелене Зорић, кривичну пријаву за лажно пријављивање, сазнаје Данас. То је потврдио и сам Бојић, у писаном одговору нашој редакцији.

Бојић, кога смо у недељу контактирали да нам потврди таква сазнања, није желео да телефоном коментарише те наводе, те је инсистирао да му питање упутимо у писаном облику, јер се, како каже, његове изјаве спинују, а он „иза себе нема медије“, па се „на њега врши невиђена хајка“. Бојићев одговор објављујемо у целости.

Пријаву надлежном Трећем основном тужилаштву за кривично дело лажно пријављивање против Јелене Зорић, Бојић је поднео јер је, како наводи, из текстова Верана Матића, председника Комисије за истраживање убистава новинара, „сазнао да Јелена Зорић није самостално квалификовала као претњу нити се осетила угроженом због неформалног ћаскања у пролазу“.

То се, како каже, догодило тек након разговора са Матићем, који ју је упутио да „поздрав“ значи претњу и угрожавање, па је због тога новинарка Зорић поднела кривичну пријаву против адвоката Бојића.

У том контексту, Бојић је навео и да Верана Матића сматра саучесником у кривичном делу.

Веран Матић, са друге стране, наводи да пријава Јелене Зорић није формално одбачена, тако да је Бојићева пријава за лажно пријављивање преурањена, али и можда чак и притисак на органе који поступају по Јелениној пријави да је одбаце.

– Формулација адвоката Бојића о „угрожавању наводне безбедности новинара“ суштински открива његово неразумевање концепта безбедности новинара коју он назива „наводном“. Ту се најбоље види у којој мери Бојић суштински не разуме принцип рада медија, улогу новинара а нарочито истинских професионалаца попут вишеструко награђене новинарке Јелене Зорић. У мом цитираном тексту дословно стоји да смо се Јелена Зорић и ја „договорили да се испоштује процедура коју смо изградили кроз Сталну радну групу за безбедност новинара и да се тек након тога изађе са информацијом у јавност.“ Да је пажљивије читао мој текст, адвокат Бојић би приметио да у истом тексту стоји и да је „овако ургентна реакција прва по новом обавезном упутству републичке јавне тужитељке а када је реч о угрожавању безбедности новинара“. Уместо да сачека расплет пријаве, адвокат креће у овакву врсту контранапада. На тај начин показује оправданост пријаве Јелене Зорић и неопходност настанка Владине радне групе за безбедност новинара која ће овај случај имати у свом приоритетном фокусу, каже Матић за Данас.

Он оцењује да оно што се догодило тог дана испред суднице, када је Бојић преносио Колувијине поздраве новинарки, чини „медвеђу услугу“ његовом клијенту „јер показује непрофесионализам његовог браниоца“.

– Овом тужбом Бојић ми је учинио својеврсно задовољство јер ћу се од оптужби за лажно пријављивање бранити заједно са Јеленом Зорић. Нарочито зато што овом тужбом Бојић показује да оно што се десило испред суднице није било ни случајно ни наивно, истиче Матић.

Он подсећа да је и сам, због разних претњи, више од шест година био под целодневном полицијском заштитом, те да се у Комисији за истраживање убистава новинара бави најдрастичнијим случајевима убијених или киднапованих новинарки и новинара.

Драгољуб Ђорђевић, адвокат Јелене Зорић, каже да свако има право да подноси пријаве, а да је Бојић кривичну пријаву поднео по савету колега из „различитих Вибер група где се адвокати састају“ и у којима су се, како каже, водиле многе кампање, које су се дотицале и политичке опредељености, посебно у контексту телевизије Н1, на којој Јелена Зорић ради.

– Не може било ко да ставља некоме у главу ште је он у тренутку када је чуо одређене ствари, мислио и како се осећао, да ли је био угрожен или не. Неке колеге су саветовале Бојића да поднесе пријаву против Јелене, али и против мене. Али свако има своју меру, не бавим се политиком већ адвокатуром, а овакве ствари су непримерене понашању адвоката. Па и ако је окривљен за тако нешто, треба сачувати достојанство до краја и ако то заиста није била претња са његове стране, постоји толико других начина да се то докаже, а не да се чини такав поступак непримерен ситуацији и да се подноси кривична пријава против особе која се иначе осетила угроженом, објашњава Ђорђевић.

Он оцењује да је Бојићев потез веома лоша порука.

– Нигде нисам рекао да је Бојић претио, него да се Јелена осетила угроженом. А да ли се тако осетила, она најбоље зна. Јелена не жели да колегу види ни као осуђеног ни као окривљеног, већ једноставно да се зна како се она осећала. Веома је непријатно када је сутрадан речено, готово победоносно, да „замало Пеђи није укинут притвор“. Шта то значи? Јел’ то значи да би наставио да се моли на слободи или нешто друго, пита Ђорђевић и додаје да претња може да буде и перфидна и не мора да буде јасно изражена.

– У каријери сам имао случајева где је претња била исказана на увијен начин, порука је тако била изражена да моја странка то није схватила озбиљно, а онда се десило нешто веома озбиљно и било је касно, непоправљиво, наводи Ђорђевић и додаје да постоји могућност да тужилац чак, без позивања странке, одбаци такву пријаву.

Привредно друштво Аdria News доо у оквиру којег ради телевизија Н1 поднело је дисциплинску пријаву Адвокатској комори Београда поводом обраћања адвоката Светислава Бојића новинарки те куће Јелени Зорић.

Како се наводи у пријави, Бојић, који заступа првоокривљеног Предрага Колувију, 28. децембра прошле године је, након главног претреса у предмету Јовањица, Јелени Зорић, новинарки која прати и извештава са суђења, рекао да је његов клијент диван човек и велики верник и да се моли за њено здравље, али и за поступајућег заменика тужиоца и полицајца који га је ухапсио.

Два дана након тога, Зорићевој су упућене и директније претње када је на вратима свог стана пронашла папир на ком је писало ‘Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може’, о чему је обавештена је полиција.

Бојић: Нисам претио, мој клијент не познаје новинарку Н1

„Поштована госпођо Николетић.

Изненађен сам да сте упознати да сам у својству Оштећеног поднео кривичну пријаву против новинара Јелене Зорић, због постојања основане сумње да је новинар Јелена Зорић извршила кривично дело Лажно пријављивање, из члана 334 став 1 Кривичног Законика Републике Србије. Изненађен сам да знате за поднету кривичну пријаву, узимајући у обзир да је кривична пријава предата надлежном тужилаштву у петак 15. јануара након 14 часова, сат времена пре краја рада Тужилаштва, а Ви сте ми се обратили са питањима у вези предметне кривичне пријаве у недељу 17. јануара.

Тачно је да сам против новинара Јелене Зорић поднео кривичну пријаву због основане сумње да је извршила кривично дело Лажног пријављивања јер сам из писања медија за које ради новинар Јелена Зорић и из изјава господина Верана Матића датих у тексту објављеном на линку https://rs.n1info.com/vesti/matic-koluvijina-molitva-za-novinarku-od-koje-niko-nije-dobro-prosao/ 31.12.2020. године у 13:51 часова, сазнао да Јелена Зорић није самостално квалификовала као претњу нити се осетила угроженом због неформалног ћаскања у пролазу, са мном дана 28. и 29. децембра 2020. године, него јој је господин Веран Матић рекао да моје поздрав њој значи претње и угрожавање безбедности, па је тек по његовом упуту, а на начин како је господин Веран Матић сам навео тексту објављеном на порталу Н1, поднела кривичну пријаву против мене због наводних претњи.

Додатно, из изјаве господина Верана Матића наводи се да је новинар Зорић Јелена ангажовала „адвоката коме верује и који уместо ње даје изјаве… и да артикулише случај у правном формату“, што је доказ више да се ради о лажном пријављивању јер и господин Веран Матић, и новинар Јелена Зорић и њен „адвокат коме верују“ знају за пресуду и правни став Врховног касационог суда Кзз 1203/2015, која се тиче баш претњи, односно угрожавања наводне безбедности новинара, и у којој се наводи да претња треба да буде стварна и конкретна да ће се напасти на живот и тело „угроженог“ лица, а како у конкретној ситуацији није било никаквих претњи, и новинар Јелена Зорић се није осетила угроженом све док је о томе није поучио господин Веран Матић, јасно је да је новинар Јелена Зорић својим радњама извршила кривично дело Лажног пријављивања, из члана 334 став 1 Кривичног Законика Републике Србије.

Такође, узимајући у обзир опис радњи на начин на који је то изнео господин Веран Матић у тексту објављеном на линку https://rs.n1info.com/vesti/matic-koluvijina-molitva-za-novinarku-od-koje-niko-nije-dobro-prosao/ 31.12.2020. године у 13:51, намеће се сама по себи сумња да је господин Веран Матић саучесник у кривичном делу Лажно пријављивање.

Једини чија је безбедност угрожена то сам ја и моја породица, који смо данима изложени великом и неоснованом медијском прогону, јавно су објављиване моје фотографије и видео запис са мојим ликом, као и фотографије моје деце и позивана је јавност на наш линч. Ја ником нисам претио, мој клијент не познаје новинара Јелену Зорић, нити у притворској јединици има Телевизију Н1, нити је било коме упутио поздраве нити било какву поруку. У конкретном случају се ради о организованом прогону и нападу на мене директно и посредно на мог клијента а из разлога који знају само организатори и учесници овог напада и медијског прогона.“

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси