Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гушење локалне ФБ стране Инфоцентрале у Параћину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2021.

Извор: Данас онлајн

Гушење локалне ФБ стране Инфоцентрале у Параћину

Најновија жртва напада на медије у Србији је јагодинска „Инфоцентрала“, саопштила је данас редакција, пошто су непозната лица преузела Параћинску фејсбук страницу „ФТВ Параћин“ – саставни део портала Инфоцентрала са више од 7.000 пратилаца.

„Наш онлине портал покрива Поморавље и протеклих година професионално је извештавао о догађајима за које није било простора на другим, посебно „великим“ и контролисаним медијима. Сматрамо да је управо то разлог због кога је фејсбук страна нашег медија – „ФТВ Параћин„, неовлашћено преузета од стране непознатих лица на начин који јасно представља кривично дело из области високотехнолошког криминала“, навели су из Инфоцентрале.

На поменутој фејсбук страници, према њиховим речима, детаљно је извештавано о догађајима за које није било места у другим локалним и државним медијима.

„Извештавали смо о опсади општинске зграде у Параћину од стране активиста СНС, упадима у зграду општине Параћин и доласку рудара „Рембаса“ на демонстрације против локалних власти у Параћину у организацији СНС, дешавањима са епидемијом коронавируса у здравственим установама у Поморављу, ширењу коронавируса у установама социјалне заштите…“, стоји у саопштењу.

Из Инфоцентрале истичу да је та медијска кућа означена као неподобна од стране нове власти СНС, чији представници одбијају комуникацију са новинарима.

„Индикативно је да су онлине активисти СНС у Параћину, популарни „ботови“, током предизборне кампање и по изборној победи ове политичке организације у Параћину на друштвеним мрежама „захтевали“ да им локалне власти предају приступне шифре за „ФТВ Параћин“, у заблуди да је реч о фејсбук страни у власништву локалне самоуправе“, додају из Инфоцентрале.

У саопштењу се наводи да „ФТВ Параћин“ представља интелектуалну својину „Инфоцентрале“ и изнет захтев  да Тужилаштво за високотехнолошки криминал, коме је већ поднета пријава против непознатог починиоца, хитно реагује и пронађе одговорна лица.

„Начин на који је страна преузета, јасно показује криминалну намеру починиоца. С друге стране, управо из коришћених метода основано сумњамо да је реч о лицима којима је једини мотив – уништавање слободних и професионалних медија. Преузимањем ФБ стране је „Инфоцентрали“ нанета вишемилионска материјална штета уз губитак две године рада“, поручују из Инфоцентрале.

Они додају ће о нападу обавестити све домаће и међународне новинарске и друге организације које се баве слободом медија, људским правима и слободама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси