Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат: Држава одговорна за губитак "Новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2012.

Извор: РТВ онлајн

Синдикат: Држава одговорна за губитак "Новости"

Београд - Синдикат новинара београдских "Новости" оценио је данас да је држава одговорна што је губитак "НИП Компаније Новости А.Д." 2011. године био 437 милиона динара, а нагомилани губитак милијарду динара.

Држава Србија, како је указао тај синдикат, има више од 30 одсто капитала у "НИП Компанији Новости А.Д.", а њени представници од средине прошле године имају већину у Управном одбору компаније.

"Прошлогодишњи губитак 'Новости' је резиме петогодишње управе Беко-Вукотић, а све под патронатом државе", пише у саопштењу Синдиката новинара "Новости".

Урушавање "Новости" од продаје акција

Подсећа се да су "Новости" биле једна од најуспешнијих компанија у Србији и да су, непосредно пре продаје акција, по завршном рачуну за 2005. годину, оствариле добит од 63 милиона динара.

"Од тада траје тиражно и финансијско урушавање 'Новости', на шта је Синдикат новинара упозоравао генералног директора, Управни одбор и највише функционере државе", навео је Синдикат новинара "НИП Компанија Новости А.Д.".

Тај синдикат је затражио да се "у најкраћем року утврди одговорност за суноврат деценијама најчитањих и најпрофитабилнијих новина у Србији".

Већински капитал "НИП Компаније Новости А.Д." је 2006. године преузео је београдски бизнисмен Милан Беко, преко три повезане фирме регистроване у иностранству. Та приватизација је, према оцени Савета за борбу против корупције, спорна, а њено испитивање је затражила и Европска унија.

Беку је Комисија за хартије од вредности прошле године наложила да да понуду за продају удела већег од 25 одсто, што он до сада није учинио. Њему је одузето и право управљања на удео већи од 25 одсто, тако да је сада држава највећи појединачни акционар у "Новостима".

Немачка компанија Вац (WAZ) је имала споразум са Беком о препродаји удела у "Новостима", али за то преузимање још није добила дозволу Комисије за заштиту конкуренције.

Одбор: Новости презадужене, послују са губитком

На компанијском сајту објављен је извештај Надзорног одбора "Новости" у којем је наведено да је то предузеће "презадужено и несолвентно, са свим знацима опасне финансијске слабости и врло високог ризика даљег пословања".

Укупне обавезе "Компаније Новости" су превазишле вредност укупне пословне имовине, што значи да из укупне имовине не могу да се плате обавезе.

Уз то, готово 97 одсто укупних обавеза су краткорочне, које доспевају на плаћање у року од једне године.

Нето обртни капитал, као мерило вредности фирме и основни показатељ успешности финансирања је негативан, то јест из укупне обртне имовине се не могу исплатити преузете краткорочне обавезе. Односно, "НИП Компанија Новости А.Д." је неликвидна што се наводи и у Извештају ревизора (Baker Tilly WB) као разлог за сумњу у сталност пословања компаније.

"НИП Компанија Новости А.Д." послује са губитком, и то толико да је вредност нагомиланих губитака превазишла вредност укупног капитала компаније, односно губитак је већи од капитала за готово 40 милиона динара, пише у извештају објављеном на сајту www.novosti.rs.

Укупан губитак износи 654,19 милиона динара што је за 56,1 одсто више од основног капитала и за 6,5 одсто више од укупног капитала компаније.

Када се у обзир узму и чињенице, које су такође наведене у извештају ревизора да компанија није извршила исправку вредности потраживања старијих од годину дана у износу од 296,9 милиона динара и исправку вредности датих аванса старости дуже од годину дана у износу од 52,53 милиона динара долази се до закључка да је губитак пословања у 2011. умањен, односно мање исказан по овим основама за 349,44 милиона динара и износио би 437,31 милион динара.

То би са нагомиланим губитком из претходних година дало укупан губитак на дан 31. децембар 2011. године у износу од 1.003.641.000 динара, што је 76 одсто укупне пословне имовине компаније 'Новости".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси