Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Новости“ су сасвим добро!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 04. 2012.

Извор: Вечерње новости

„Новости“ су сасвим добро!

Поводом грубих медијских шпекулација да је Компанија „Новости“ пред укидањем, распадом: Губици постоје, али су потраживања далеко већа; плате су редовне, нико није добио отказ, најмањи пад тиража

Злоупотребљавајући неке податке из извештаја Надзорног одбора Компаније „Новости“ (који је написала сама председница) неке агенције, сајтови, редакције - пожуриле су данас да, готово под „хитно“, објаве како је Компанија „Новости“ пред банкротством, крахом, неликвидна и посејали сличне речи из економског губитничког речника.

Поштујући законе, Компанија је на свој сајт ставила све материјале које је усвојио Управни одбор и проследио их на усвајање Скупштини друштва, јавно заказаној за 25. мај ове године. Из тих материјала, пуноважних и усвојених, види се и следеће:

1. Губици Компаније за 2011. годину су 80 милиона динара.

2. Ревизорска кућа „Бакер Тиллy WБ“ написала је у свом закључку да „финансијски извештаји истинито и објективно, по свим материјално значајним питањима, приказују финансијски положај Друштва на дан 31. децембра 2011. године, као и резултате пословања и токове готовине за годину која се завршава на тај датум, у складу са рачуноводственим прописима Републике Србије“.

Пословали смо са губитком, али је све финансијски чисто и рађено по закону.

Да ли су „Новости“ једине са губитком, па је то сада нека посебна српска драма? У овој држави послује готово 60.000 предузећа са губицима!

Да ли „Новости“ узимају и кредите да преброде проблеме? Да, али их редовно отплаћују! Наш кредит износи данас мање од милион евра!

Рачуноводствене бројке могу да дају, и дају, као и ова рачуница председнице Надзорног одбора, другу слику од реалне. Зато, између осталог, што су све ово биле (као и бивша кућа „Борба“) државне фирме, заједнички рачуни, дуговања, потраживања - и то није рашчишћено и сређено. Ревизорске куће, истражитељи и аналитичари то знају, годинама указују на то, али нема експедитивних служби које би то рашчистиле и поравнале.

Да „Новостима“ не прети (не дај боже) никакав крах, ево неколико примера:

Први: Компанија „Борба“, која је у власништву државе сто одсто, дугује, по судским пресудама, Компанији „Новости“ више од милијарду динара. Десет милиона евра!

Други: Компанија „Новости“ је, заједно са Штампаријом „Борба“, изградила 16.000 квадрата простора у Косовској улици. Тужила је државу Србију због власништва. Првостепени суд, уз експертизу стручњака, донео је пресуду да својина „Новости“ буде готово 8.000 квадратних метара! Процес је у току.

Трећи: Само у Републици Српској, по судским одлукама, од бивших дистрибутерских кућа „Новости“ потражују око милион и по евра. Почиње принудна наплата.

Четврти: Вредност машина „Новости“, које су заједничке са Штампаријом „Борба“ , већа је од четири милиона евра.

Не набрајајући више, и из овога је видљиво да би „Новости“, када наплате сва своја потраживања, биле више него позитивне и веома здраве.

Наравно и да дугујемо. Али, више од половине је дуг Штампарији „Борба“ која више од 70 одсто својих капацитета ангажује за издања наше куће. Све је то знатно мање него што потражујемо. Руководство Компаније већ годинама тражи да се ове и многе друге ствари, наслеђене из прошлости, рашчисте, избришу, поравнају, наплате, исплате, али много тога иде траљаво и нефункционално.

За нас у кући, уз ове агенцијске и друге спекулације, није чудно што је своје саопштење одмах издала и једна синдикална подружница у „Новостима“, која нема репрезентативност, а која је дала подршку „краху“ куће у којој прима плату! А питање, које није синдикално, него је и питање о „неликвидности“ ове куће, могло би да гласи: ако смо тако сиромашни и беспомоћни, како то да су за последњих десет година сваког првог и петнаестог у месецу сви запослени у Компанији примали плате? И како то да ниједан запослени из ове медијске куће, упркос великој кризи, паду прилива средстава од маркетинга (за 20 одсто), мизерној цени новина од 30 динара (непромењена шест година), није добио отказ?

„Новости“ воде тешку, врло тешку битку, као и многи у Србији, као и многе медијске куће, да преброде сведруштвену кризу, дубоку и болну.

Потпуно је извесно: „Новости“ то успешно превазилазе.

Ево једног јасног доказа: „Новостима“ је од свих познатих дневних новина у Србији у последње две године најмање пао тираж. Са просеком од 175.000 за 2011. годину да ли смо тако беспомоћни, пред „крахом и суновратом“?

У „Новостима“ је стање редовно!

Зато нас ове „бомбе“, подметнуте испод „Новости“, драге колеге, нису раниле, а камоли довеле до „краха“!

Извршни борд Компаније „Новости“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси