Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Николић хоће да затвори Курир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 05. 2012.

Извор: Курир

Николић хоће да затвори Курир

Лидер СНС тражи од Курира 200 милиона динара због објављивања изјаве потпредседнице ЛСВ Александре Јерков о његовој дипломи

Београд - Лидер СНС Томислав Николић тражи од дневног листа Курир одштету од невероватних 200 милиона динара, што би практично довело до затварања нашег листа. Николића је наљутило то што смо пренели позив потпредседнице ЛСВ Александре Јерков упућен са конференције за новинаре да челник напредњака покаже факултетску диплому!

Иако је Курир поступио по свим правилима професије, цитирао речи Александре Јерков и позвао другу страну - Николића, од њега ни тада, као ни касније, нисмо добили коментар на ту тему.

„Спорни“ текст објављен је 26. априла 2012. године, а у њему се наводи да је Александра Јерков позвала телефоном Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду, те да су јој усмено рекли да он тамо није дипломирао. Иначе, речи потпредседнице ЛСВ тог дана су пренеле све новинске агенције и сви медији.


У јеку оптужби ЛСВ и других странака у вези с његовом дипломом Николић је упорно одбијао да говори, а кад су функционери СНС коначно показали Николићеву диплому, Курир је и то објективно пренео.

Овим потезом Николић се сврстао у ред политичара попут Млађана Динкића, који су тужбама и баснословним новчаним захтевима покушавали да угасе Курир. Удар на Курир покушали су и неки други овдашњи моћници, попут Филипа Цептера, који је у мају прошле године од нашег листа тражио 100 милиона динара.

У НУНС су најоштрије осудили потез лидера СНС.

- О висини одштетног захтева нећу ни да говорим, јер је потпуно безуман. Али оно што је много горе је начин на који СНС мисли да влада. Ово је иста матрица коју су имали пре 14 година, кад је донет чувени Шешељев закон, а када је министар информисања био Александар Вучић. И тада су, по истом принципу, због преношења саопштења политичких актера медији били затварани, а новинари прогањани. Веома је лоша порука коју СНС на овај начин шаље - казала је потпредседница НУНС Јелка Јовановић.

Председница УНС Љиљана Смајловић рекла је да је Николићев одштетни захтев од 200 милиона динара неразумно висок и непримерен.

- Такви екстравагантни захтеви обично имају за циљ уништавање новина. Истовремено, морам да упозорим да Кодекс новинара Србије обавезује новинаре да послу приступају с дужном новинарском пажњом. То значи да није етички преносити гласине, сумње и спекулације политичких противника без претходне провере, па макар те гласине биле изрицане на конференцијама за штампу - рекла је Смајловићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси