Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Википедија усвојила нови кодекс понашања у борби против дезинформација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 02. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Википедија усвојила нови кодекс понашања у борби против дезинформација

Сајт Википедиа данас је представио „универзални кодекс понашања“ чији је циљ сузбијање дезинформација, злоупотребе и манипулације на познатој онлајн енциклопедији.

Нови кодекс понашања пренела је фондација Викимедија, која управља Википедијом, а у тексту се проширује постојећа политика у борби против „негативног понашања“.

Применом Кодекса понашања спречаваће се покушаји искривљавања и манипулације садржајем на Википедији, највећој онлајн енциклопедији којом углавном управљају добровољци.

„Наш нови универзални кодекс понашања направљен је за ново доба интернета јер желимо да наше заједнице сарадника буду позитивно, сигурно и здраво окружење за све“, рекла је представница фондације Викимедија Кетрин Махер (Katherine).

Према њеним речима, нови кодекс понашања биће обавезујући документ за све који учествују у раду Википедије.

Текст кодекса је написан уз помоћ 1.500 добровољних радника Википедије са пет континената и на 30 језика. Укључује јасне дефиниције о узнемиравању и неприхватљивом понашању.

Циљ је спречавање било какве злоупотребе моц́и и утицаја са намером застрашивања, као и намерно писање лажних или нетачних садржаја.

Усвајање кодекса долази усред све вец́ег притиска на интернет платформе да контролишу кампање манипулације и дезинформација, које се могу користити у политичке циљеве или за промоцију стварања подела или насиља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси