Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реаговање поводом УНС-ове објаве коју су пренели и други медији: У Новом Пазару награде за кршиоце кодекса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 02. 2021.

Извор: Курир

Реаговање поводом УНС-ове објаве коју су пренели и други медији: У Новом Пазару награде за кршиоце кодекса

Реагујемо поводом објаве УНС-а о одлуци о суфинансирању пројеката од јавног интереса у области јавног информисања Града Новог Пазара, којом се компанији Adria Media Group, издавачу дневног листа Курир, додељује 300.000 динара за пројекат, који је у складу са захтевима конкурса.

Пошто УНС у свом саопштењу ову одлуку оспорава наводећи као аргументацију кршење Кодекса новинара Србије, желимо да укажемо да је Курир прозван неосновано, што је повод за сумњу да се неки закључци доносе паушално, на основу субјективних убеђења, неинформисаности или незнања о званичним и лако проверљивим критеријумима конкурса, али и без могућности изјашњавања друге стране. Овакви поступци не приличе једном професионалном новинарском удружењу.

Сматрамо важним да укажемо да је Курир једини медиј у Србији који активно ради на унапређењу поштовања Кодекса. У претходних скоро годину дана предузели смо низ корака како би едуковали новинаре и смањили број прекршаја и са задовољством можемо да констатујемо да смо постигли озбиљан напредак и драстично смањили број кршења Кодекса. Осим наших интерних, то потврђују чак и тренутни подаци Савета за штампу. Наглашавамо да је Курир предузимао мере да почињене грешке и исправи, што је прописани критеријум за одлуку о суфинансирању.

Што се тиче мониторинга Савета на који се УНС позива, а који у смислу закона и подзаконских аката није критеријум за одлуку о суфинансирању, већ искључиво изречене мере саморегулаторног тела, као и кораци предузети да се грешке исправе, напомињемо да је приликом јавног представљања резултата мониторинга представник Курира већ најавио да ће упутити примедбе на неуједначеност стандарда за праћење поштовања Кодекса новинара Србије у штампаним медијима, које би, према нашем мишљењу, морале да доведу до ревизије извештаја.

Adria Media Group не разуме мотиве УНС-а за оваквим паушалним и селективним тврдњама и позива ово удружење да убудуће затражи мишљење и других заинтересованих страна, како је и прописано Кодексом новинара Србије на који се позивају.

(Adria Media Group)

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.02.

2021.

Zale [нерегистровани] у 18:59

Neistina

Neistinit je navod adria media grupe da je "kurir jedini medij u Srbiji koji aktivno radi na unapređenju poštovanja Kodeksa".
Istina je da je kurir nešto smanjio broj prekršaja Kodeksa, ali je, takođe, istina da ovaj list i dalje, ako ne u svakom ono u svakom drugom broju krši Kodeks.
Oni koji krše Kodeks, a posebno listovi kao kurir koji u tome prednjače, ne bi trebalo da dobijaju novac. Posebno je apsiurno da kurir kao medij sa sedištem u Beogradu, pri tom i među rekorderima u kršenju Kodeksa novinara Srbije, dobija novac za sufinansiranje u Novom Pazaru! Čista politička i katastrofalna odluka. Šta je s medijima iz Novog Pazara?
A što se tiče "neujednačenosti" kriterijuma, dovoljno je pažljivo pogledati sve odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu, posebno s obzirom na činjenicu da nijedan slučaj nije identičan i da svaki ima svoje specifičnosti, pa zaključiti da je i navod o "neujednačenosti" netačan.
Kako je AMG napisala ovo saopštenje/odgovor UNS, tako i poštuje Kodeks.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси