Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лажни сајт "Јужних вести" - још један начин за обрачунавање са професионалним медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2021.

Аутор: Јелена Цанић Милановић Извор: Јужне вести

Лажни сајт "Јужних вести" - још један начин за обрачунавање са професионалним медијима

Почетком фебруара појавио се сајт www.južnevesti.info који је плагијат Јужних вести - са истим именом и логоом, дизајном и бојама које такође подсећају на праву верзију нашег медија. Сајт је регистровала фирма чији је власник основао и гасио бројне компаније, а осим вести које су неутралног садржаја, овај портал је објавио и текстове којима жели да дискредитује праве Јужне вести.

Сајт копија Јужних вести основан је почетком 2021. године, а власник домена је фирма TV Super-Sat communication d.o.o. из Београда, која је регистрована јуна 2020. Њен власник и главни и одговорни уредник, према јавно доступним инфомацијама, јесте Ивица Голубовић.

Голубовић иза себе има неколико фирми које су затворене, у стечају или блокиране, а једна од њих је ICI Finance Consulting. Осим тога, води и удружење Rom Press, а уредник је и ТВ Инфо 24.

Фирме које води повезују исти број телефона и заједничке адресе са другим медијским компанијама.

Тако исту адресу - Мекензијева 79 у Београду, према доступним подацима, имају TV Super-Sat communication, али и Global media broadcast d.o.o и Предузеће за информисање Инфо 24 Медиа д.о.о. чији је власник Марко Аћимовић.

Исти контакт телефон повезује фирме у Голубовићевом и Аћимовићевом власништву, које заправо припадају мрежи радио станица, телевизија и портала Инфо 24 медиа д.о.о. Председник ове медијске мреже је Зоран Мајдак, који се јавно декларише као члан Српске напредне странке.

Управо тај број телефона окренуо је и новинар правих Јужних вести, али се на њега јавио, како каже, представник маркетинг службе Никола Николић. На питање како ступити у контакт са главним и одговорним уредником Super-Sat communication d.o.o. Иваном Голубовићем добили смо одговор да се обратимо мејлом.

Иначе, ове фирме из мреже Инфо 24 добијале су позамашне своте новца на јавним конкурсима за суфинансирање медија широм Србије.

Копирање индентитета већ устаљена “шема”

Да Јужне вести нису усамљен случај, да је ово механизам који је већ примењиван, показује и податак да је плагијат свог сајта пре годину дана добио и најчитанији портал у Чачку, OzonPress.net.

Управо фирма Инфо 24 Медиа купила је домен истог имена, али са другим наставком - рс, што је власник Марко Аћимовић потврдио за портал Раскринкавање.

Домен озонпресс.рс је био слободан и ми смо га закупили, а визуелни идентитет самог сајта је јавно доступан и теме могу слободно да се купе“, рекао је тада Марко Аћимовић за Раскрикавање.

Иначе, исти број телефона који је контакт фирме која је регистровала копију Јужних вести, наводи се и на плагијату сајту ОzonPress-а.

Годину дана касније, постоје и раде оба сајта, а уредник OzonPress.net Стојан Марковић каже је копиран визуелни идентитет са покушајем да се умањи утицај правог портала, али и да би тај нови сајт искористио туђи рад за своје интересе.

Они су класични памфлет напредњачки, са бајатим вестима и свако ко би отворио њихов сајт и прочитао хвалоспеве о Вучићу, схватио би да није реч о нашем сајту. Нико не би могао да поверује да ми то пишемо - каже Марковић.

Сматра да је читаоце тешко преварити, као и приватне оглашиваче, али да је могуће да се ти нови портали користе како би добијали новац преко медијских пројеката, али и кроз оглашавање јавних предузећа.

Како је писао сајт Раскринкавање, више пута се догодило да фирме Мајдака и Аћимовића стоје иза копираних портала, чија су имена локалном становништву већ позната, само са другим доменом.

Тако је ваљевски портал колубарске.рс 2017. године добио свог имењака сличног дизајна - колубарски.инфо. Портал колубарски.инфо регистровала је фирма In Network Solution, чији је директор, управо Зоран Мајдак, а адреса ове фирме опет је иста као и другим повезаним фирмама - Мекензијева 79.

Слична ситуација се догодила и у Горњем Милановцу 2019.године када основана фирма са сличним именом као портал гминфо.рс. Иначе, та фирма је тренутно у ликвидацији.

Плагијати портала као нови алат за дискредитацију и узурпацију независних медија

Редакција Јужних вести суочавала се са бројним притисцима, претњама и покушајима дискредитације, а и овога пута ослања се на постојеће законе. У саопштењу Јужних вести наведено је да започињу правну битку против плагијатора.

У међувремену, најважније нам је да упозоримо читаоце, наше партнере и сараднике на злоупотребу имена које смо годинама градили и које је препознатљиво као извор поузданих информација. Сви који су икада пратили наш рад знају да ову ужасну злоупотребу нећемо користити за обрачуне, али нећемо дозволити да се нико обрачунава, вређа и дискредитује наш медиј и наше људе. Овај проблем превазилази један медиј. Није реч само о плагирању, нападима и покушајима дискредитације, већ о директном угрожавању јавности коју дезинформишу и реалној опасности за све кредибилне медије за које је професионално новинарство једино новинарство - став је Јужних вести.

Јужне вести упозориле су партнерске медије да када преносе информације обрате пажњу да ли су извор Јужне вести или лажни сајт који се исто зове, а изглед такође може да их доведе у заблуду.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

20.02.

2021.

Zale [нерегистровани] у 19:57

Tužba

Tužite lopova i dobićete na sudu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси