Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И новинари понекад греше
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2012.

Аутор: Ј. Б. Извор: Преглед

И новинари понекад греше

„Лекарска струка у Србији у периоду од 2007. до 2011. године у штампаним медијима необјективно је представљена“, истакла је Татјана Радосављевић, директорка Лекарске коморе Србије, на јучерашњој конференцији за новинаре одржаној у Београду, и то своје тврђење поткрепила знатно већим бројем објављених текстова који су негативно третирали српско здравство и лекарску професију, у односу на број текстова који су о овој делатности позитивно писали.

„Током 2009. и 2011. године, на пример, у штампаним медијима највише текстова је објављено с негативним тоном по лекарску професију и здравствени систем Србије, а писало се о 'афери цитостатик', о пропустима лекара у току рада, тачније о лекарској грешки, корупцији у здравству, о афери у Хитној помоћи, истрази о вакцинама, одузимању лиценце лекарима“, каже Радосављевић.

 


„Велики број текстова бавио се и последицама губитка поверења пацијената у лекаре који су постали мета огорчене родбине“, истиче Радосављевић и додаје да је зато неопходно да лекари и новинари комуницирају на прави начин да би у јавност допрле објективне информације, а не полуистине.

„Већина новинара није едукована за аналитичко писање о проблемима у здравству, о системској корупцији у здравственом систему Србије“, каже Павле Момчилов, председник Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије, и додаје да новинари оптужују за корупцију или грешку само појединце, што није добро.

„Новинари не знају ни шта је предмет медицинске етике, а контролисани су и од политичара, уредника и странака“, каже Момчилов.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси