Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији извештавали неутрално о одузимању имовине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2012.

Извор: Бета

Медији извештавали неутрално о одузимању имовине

Медији у Србији су о примени Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом извештавали неутрално, показала је анализа медијског извештавања о тој теми коју је Медијски архив "Ебарт" израдио за потребе Савета Европе.

Организација "Ебарт" је анализирала прилоге о тој теми 11 дневних новина, четири недељника и прилоге телевизијских станица са националном покривеношћу, објављене од 1. марта 2009. године до 31.

марта 2011. године, речено је на семинару за новинаре у Београду.

О закону о одузимању имовине као и о примерима примене тог закона у пракси највише су извештавали "Блиц", "Вечерње новости", а од телевизија РТС и Б92, казала је Даница Лабан из Савета Европе.

"Новинари су доста упознати са том темом и успели су да суштину тог закона приближе обичним људима јер је важно објаснити крајњи циљ и друштвену корист правилне примене тог закона", казала је Лабан.

Она је навела да су се новинари највише интересовали за случај трајног одузимања имовине Милораду Улемеку Легији и привременог одузимања имовине Дарку Шарићу.

"Током 2010. године највише су писали о Дарку Шарићу, и у том случају се може приметити доста сензационалистичко писање уз употребу неприхватљивих епитета попут 'нарко бос' и 'краљ кокаина'",
казала је Лабан.

Лабан је додала да је периодична штампа готово незаинтересована за праћење те теме, а осим РТС-а и телевизије Б92 остале странице су углавном преносиле саопштења државних органа о тој теми.

Као ману у извештавању Лабан је навела то што у прилозима није било друге стране попут изјава адвоката оптужених чија имовина је одузета.

Једнодевни семинар за новинаре који је организован у оквиру пројекта "Одузимање имовинске користи у Србији" финансира ЕУ, а примењује Савет Европе.

Београдски новинари коју присуствују тренингу добиће прилику да три месеца бесплатно користе архиве "Ебарта".

Циљ једнодневног семинара је да се унапреди извештавање медија о тој теми као и да се побољша однос правосудних органа и новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси