Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Миленијум тим“ тужио више медија, траже најмање 800.000 евра одштете за повреду угледа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2021.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

„Миленијум тим“ тужио више медија, траже најмање 800.000 евра одштете за повреду угледа

Грађевинска компанија „Миленијум тим” тужила је локалне портале Инфо Врањске и Jug Press, као и Данас и Н1 тражећи од њих укупно 800.000 евра одштете - 100.000 евра по тужби - зато што су преносили изјаве опозиционих политичара са конференција за медије, или њихова саопштења. У спорним изјавама функционери Народне странке су оптуживали „Миленијум тим” за коруптивне послове, а медији, који су углавном преносили агенцијске вести, тужени су јер нису звали компанију за коментар.

Против портала Југ Пресс ова компанија поднела је две одвојене тужбе у којима тражи по 100.000 евра одштете због два текста - „Јеремић: Рат корупцији” у којима су преносили речи Вука Јеремића и Мирослава Алексића из Народне странке са конференције за медије одржане 20. фебруара у Лесковцу. Тада су ови опозициони политичари оптуживали „Миленијум тим” за наводну умешаност у коруптивне радње.

Друга тужба против Jug Pressa и одговорне уреднице Љиљане Стојановић поднета је због текста „Јеремић: Врх режима преко Миленијум тима отима и Врањску бању” од 6. фебруара ове године, у коме се наводе сличне тврдње Јеремића и Алексића изнете на конференцији за медије истог дана у Врањској бањи.

Тужен је и лист Данас због четири текста о „Миленијум тиму” које су објавили - агенцијских вести преузетих од Фонета или Бете, попут „Јеремић: Отимање Врањске бање” и „Павловић: Продаја Института Јарослав Черни фирми Миленијум тим због контроле градње метроа”. Тужени су и због пренетог саопштења Народне странке као и Јеремићеве изјаве да се „Миленијум тим богати на рачун народа”.

Како нам је потврђено у Данасу, и од њих „Миленијум тим” по свакој тужби тражи сто хиљада евра одштете, дакле укупно 400.000 евра.

Због два текста о овој компанији тужен је и Н1. Како нам је рекао директор Југослав Ћосић, само у једној тужби је затражена одштета од 100.000 евра и то због текста који су пренели са Бете.

У агенцијама Бета и Фонет, чије су вести медији преносили, Раскрикавању је речено да им никаква тужба није стигла.

Међу туженима су и портал Инфо Врањске и уредник Саша Стојковић од којих се такође захтева да плате 100.000 евра због текста „Јеремић: Миленијум тим један од асова корупције”.

Како „Миленијум тим” наводи у тужбама у које је Раскрикавање имало увид, оваквим писањем су медији повредили њихов пословни углед. Негирали су било какво учествовање у коруптивним радњама и навели да су новинари морали да их позову за коментар и проверу ових навода пре него што објаве текст.

Зато траже по 100.000 евра по тексту јер, како тврде, „жиг ове компаније континуирано губи своју вредност на тржишту и сваки текст умањује додатно његову вредност за износ опредељен овим тужбеним захтевом”. Додају и да због свега овога „стрепе од могућности да ће пословни партнери одустати од сарадње” са њима.

Раскрикавање је упутило питања компанији „Миленијум тим” између осталог и о томе како су тачно утврдили вредност штете од 100.000 евра по тексту, ако у самој тужби наводе да ће предложити судско вештачење које би требало да утврди вредност наводне штете. Одговоре очекујемо до сутра.

Адвокат Иван Нинић, који ће пред судом заступати Инфо Врањске, на Твитеру је написао да штета од 100.000 евра није доказана „нити је стварно наступила”, али и да медији, према његовом тумачењу, не могу бити одговорни за верно преношење вести са страначких конференција.

Компанију „Миленијум тим” смо такође питали да ли су тужили још неке медије због преношења ових изјава, као и да ли су тужили, или ће тужити, и саму Народну странку и њене представнике због изјава које сматрају спорним.

У Народној странци је Раскрикавању речено да нису добили никакву тужбу од „Миленијум тима”.

„Силеџијска претња медијима”

Снежана Милошевић из Локал Пресса, асоцијације која окупља локалне медије и чија је чланица и Југ Пресс, за Раскрикавање каже да овакве тужбе могу да униште локалне медије. Само такса за одговор на тужбу, каже она, превазилази финансијске могућности портала какав је Југ Пресс.

Уредница овог портала Љиљана Стојановић наводи да је ово „очигледна намера да се притисну малобројни независни медији и да се угасе”.

„За нас је овај износ мисаона именица, а са друге стране и притисак. Шта се дешава у скупштини где посланици свакодневно етикетирају и оптужују? Да ли ће неко да тужи медије јер преносе њихове изјаве”, каже Стојановић за Раскрикавање наводећи да је Југ Пресс агенција и да им је посао да преносе изјаве релевантних актера.

Сличног става је и Југослав Ћосић, директор програма Н1. Тужбу назива “сулудом” и сматра да нису имали обавезу да зову „Миленијум тим” за коментар.

„Не можемо бити одговорни за преношење туђих изјава, ми смо одговорни за фер извештавање - да су послали одговор, ми бисмо га сигурно објавили. Али они га нису послали. Имате милијарду различитих изјава субјеката на политичкој сцени, ми објављујемо и информације које о другима износе, на пример, министри”, наводи Ћосић.

Он истиче да је оваква пракса - тужбе против медија због преношења нечијих изјава - била могућа „у време Вучићевог закона о информисању”.

„Свако има право да тужи, то је легално, али није легитимно. Ово је силеџијска претња медијима неког ко се осећа моћно, јер ради огромне послове са државом и циљ је да застраше медије да их више нико не спомиње”, сматра он.

„Миленијум тим” и везе са државом

О компанији „Миленијум тим” писао је и КРИК у неколико наврата. Између осталог, КРИК је 2019. године открио да је Предраг Мали, рођени брат министра финансија Синише Малог, возио „ауди” у власништву ове фирме иза које стоје Иван Бошњак и Стојан Вујко.

Ова компанија већ годинама добија важне државне пројекте - ангажована је и на изградњи стамбеног комплекса „Београд на води”. Имају и друге послове са државом од које добијају милионске уговоре - попут гасификације општина Смедерево и Гроцка или изградње станова за безбедњаке у Нишу и Врању.

Недавно је компанија купила и земљиште и објекте у Врањској бањи, а купила је или закупила и стотине хектара плантажа и винограда у околини Лесковца, на којима је некада радила компанија Навип.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси