Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у региону жртве транзиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Вечерње новости

Медији у региону жртве транзиције

Медији пролазе кроз најтежи период, угрожене новине с традицијом. Хрватска остала без старог дневног листа ”Вјесника”. Гаси се и недељник ”Национал”.После 72 године непрекидног излажења угашен је загребачки ”Вјесник”. Од пре два месеца више не излази ”на хартији”, а сада је укинуто и интернет-издање.

У захвалници читаоцима, директор Роберт Мекинић захвалио се, између осталих, политичарима ”који су овај лист створили и угасили” - ”на исти начин, у илегали”.

После 17 година, следеће седмице појавиће се и последњи број ”Национала”, а пред гашењем је и ”Актуал”.

”Вјесник” је почео да излази као гласило хрватских антифашиста за време Другог светског рата и убрзо је постао један од најцењенијих дневних листова у бившој држави. На крају свог пута, ”Вјесник” од имовине није имао дословно ништа, а уз лист су изграђени небодер и најмодернија штампарија на Балкану. У међувремену су се ”Вјесникове” имовине дочепали сви, само не редакција која ју је створила.

Иако је цена дневних листова у Хрватској један евро, издавачи не могу да нађу рачуницу. Тиражи из године у годину падају, а још је горе с недељницима, који се продају у свега неколико хиљада примерака.Нова хрватска власт, чим је засела у Банске дворе одмах је угасила ”Вјесник”, не желећи да га више финансира. Иако је постојао купац, енглески фонд на чијем је челу Никола Франкопан, у међувремену су додати бројни дугови, који су досегли два милиона евра, а нико није показао жељу да се нађе решење за приватизацију.

Запослени, њих стотинак, нису пет месеци примили плату, надајући се решењу којег није било. Остаје још танка нада да ће ”Вјесник” бити спасен у стечају. Тако Хрватска остаје једина земља у региону, али и у Европи, која нема озбиљне дневне новине. ”Вјеснику” се замерало да је увек био близак власти и да је то био један од разлога пада професионалних стандарда, што је на крају отерало читаоце, али то је био готово једини хрватски лист који се бавио културом и у којој није било сензационализма и жутила.

Помор хрватских медија наставља се свом жестином. Гашење ”Национала” долази пошто је швајцарски власник Харалд Фрајхер фон Сефрид ауф Бутенхајм обавестио редакцију да више нема пара за финансирање листа, а банка је одбила да репрограмира дугове. ”Национал” је дужан око два милиона евра, а наводно постоје заинтересовани улагачи да купе лист. Неколико месеци плату нису примили ни новинари ”Актуала”, који су, пошто је Швајцарац преузео ”Национал”, покренули нови пројекат, тврдећи да иза власника ”Национала” стоје људи умешани у убиство Иве Пуканића. Ни ”Актуал”, међутим, није дуго издржао и прети му гашење.

У проблемима је и ријечки ”Нови лист”, а хрватско новинарство вероватно никад у историји није било у тежем и безизгледнијем положају. Нова власт припрема и чистке на државној телевизији, а упорно се ради на смени вођства националне агенције ХИНА.

Преговори црногорске владе са сарајевским ”Дневним авазом” о продаји најстаријег дневног листа ”Побједа” улазе у завршну фазу, сазнају ”Новости” у Влади. Наш саговорник, међутим, није желео да открива појединости, док у ”Побједи” чији је већински власник држава кажу да нису упознати са детаљима.

”АВАЗ” је првобитно за 86 одсто акција ”Побједе” понудио један евро, да би касније понуду побољшао на 100.000 евра. Спреман је да уложи 16 милиона евра, од чега девет за изградњу стамбено-пословне зграде на садашњој атрактивној локацији ”Побједе”.

Чињеница да се, према незваничним информацијама, власник ”Аваза” а ускоро и министар полиције БиХ Фахрудин Радончић у недељу састао с бившим премијером Милом Ђукановићем, за многе је поуздан ”сигнал” да ће се трансфер власништва у ”Побједи” ускоро, ипак, обавити. ”Аваз” се једини пријавио на трећи по реду тендер за ”Побједу”. На протеклом тендеру је немачки ВАЦ у последњем тренутку одустао, наводно, због финансијске кризе. Радончић је недавно најавио да ће, због државног ангажмана, продати ”Аваз” а као озбиљан купац се појављује и ВАЦ, који би на овај начин на посредан начин постао и власник ”Побједе”.

Најаве да би се црногорски дневни лист могао штампати у Сарајеву после продаје ”Авазу”, саговорници ”Новости” из ”Побједе” оцењују оправданим из више разлога, а најзначајнији је тај што ове црногорске новине имају проблема са набавком папира за штампу. ”Аваз” не жели да преузме дугорочне кредите ”Побједе” у износу од 6,5 милиона евра, а то не може да учини ни Влада, којој над државном касом виси мач активирања државних гаранција од више од стотину милиона евра које је дала за Комбинат алуминијума. ”Аваз” би држави уступио штампарију која би била предата црногорском Заводу за уџбенике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси