Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Судови да буду отворенији, а новинари професионалнији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Бета

Судови да буду отворенији, а новинари професионалнији

Представници судске власти би требало да буду отворенији за рад са медијима, а неопходно је да новинари у извештавању о судским поступцима буду боље информисани, оцењено је на скупу о извештавању о судским поступцима у Београду.

 

Мишљења о томе шта би требало урадити да се у јавности не ствара слика да "новинари лажу, а судови ослобађају кривице" на округлом столу који је организовао АНЕМ суочили су представници тужилаштва,судова и медијских кућа из Србије.

Судија Вишег суда у Београду Александар Ивановић је истакао да одговорност о извештавању о судским поступцима сносе и медији и носиоци судских фунцкија.

"Јавност је заинтересована за судске поступке, али често новинари о томе извештавају користећи информације које добијају само од једног извора", указао је Ивановић, некадашњи портпарол Општинског суда.

Он је оценио и да новинари објављују информације које нису потпуне, уз честу употребу непримерених израза.

"За време реформе правосуђа, излазили су текстови у којима се непримерено објављивало да се поједине судије баве проституцијом и криминалом, а није ми познато да је неко од њих разрешен фунцкије због тих навода", рекао је Ивановић.

Са друге стране, важно је обучити и портпароле судова, чији задатак не би требало да буде само пуко обавештавање него и објашњавање и детаљније упознавање јавности, додао је Ивановић.

Председник Удружења тужилаца Србије Горан Илић је као добар пример односа тужилаштва и новинара, навео Тужилаштво за ратне злочине чији је служба за односе са јавношћу отворена према медијима.

"До грађана долазе информације и променио се однос јавности према процесуирању ратних злочинаца", рекао је Илић и истакао да тужилаштво настоји да успостави равнотежу између потребе за информисањем јавности и заштите интереса поступка.

Главни и одговорни уредник телевизије Б92 Веран Матић је оценио да су сви "промашаји" у извештавању са суђења тенденциозни и намерни и представљају спону такозваних новинара и људи из правосуђа који плансирањем тих информација желе да напредују.

Матић је истакао да би отвореност судова за снимање судских поступака или жива укјључења допринела и темељнијем сазнавању информација о томе на који начин функционише правосудни систем Србије.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић казао је да је очигледно да у Србији постоје листови којима ексклузивне информације достављају органи власти или правосуђа.

"Зар није очигледно да постоје листови који су привилеговани и који објављују ексклузивне информације које другима нису доступне, о до којих долазе добијајући их од органа власти и правосуђа", рекао је Шабић.

Повереник је истакао и да је недопустиво "у традиционалном друштву, у којем не постоји поверење у институције забранити јавности да коментарише било чији рад, па и рад правосуђа

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси