Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужнице новинарима, амнестија политичарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2012.

Аутор: Ј. Л. Петковић Извор: Франкфуртске вести

Оптужнице новинарима, амнестија политичарима

На новинару је професионална, а не кривична одговорност, јер ратни извештачи нису били део организованог ланца који су довели до ратних злочина, каже Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, поводом предистражног поступка који је српско Тужилаштво за ратне злочине покренуло против НН лица, новинара и уредника појединих медија због позивања или подстицања на ратне злочине.

 

- Ја не знам да су новинари својим радом довели до ратних злочина. Ако се неко огрешио о професију требало би му судити пред судом части, а не у суду за ратне злочине - закључује Брајовић.

Како коментаришете поступак Тужилаштва?
- Забрињава нас да се Тужилаштво бави тиме већ две, три године и уместо да изађе са резултатима, објављује књиге у којима су спорне оцене неких новинарских радова из тог периода. То доводи у сумњу да ће се у том процесу поступати добро и озбиљно. На пример, изјава Слободана Милошевића "Нико не сме да вас бије" у анализи Тужилаштва се наводи као вешта монтажа, то сугерише да је реч о новинарској манипулацији, што је апсолутно неистинита и необјективна оцена. Таквих примера има још.

Који су то примери?
- Емитовање филма о Шпегељовом шверцу оружја из Мађарске и недозвољеном наоружавању Хрватске. Замера се Телевизији Београд а не онима који су тада одлучили да се тај филм прикаже, а то је војно и политичко руководство ондашње државе. Иначе, актуелни српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је у време рата деведесетих био заменик јавног тужиоца у Београду, то тужилаштво је надлежно и за медије. Није ми познато да је тада покретао било какав поступак против новинара, а ако је за то имао разлога, то је требало тада да уради.


Неки од новинара су већ испитани?
- Знам и да су звали неке новинаре на разговор. Ипак, мислим да је приступ погрешан и да не обећава успех. Нико од нас не може да се бави нечим за шта је надлежно Тужилаштво, али сам убеђен да новинари својим извештавањем нису изазвали ни довели до ратних злочина или геноцида. Видећемо како ће то изгледати у судском поступку.


Верујете ли да ће се ова истрага добити судски епилог?
- Прибојавам се да ће се наћи неки "мали" новинар и прогласити кривим, иако у пирамиди одлучивања никако не може бити одговоран за кривична дела ратног злочина. Тим поступком српско Тужилаштво у потпуности амнестира политичаре од одговорности за најгоре злочине који су се десили у грађанском рату у бившој Југославији. Сигуран сам да не намеравају да покрену поступак против људи који су тада били на власти, а утицали на медије, што се уосталом дешава и данас.

Иницијатива покренута у Дубровнику

Очекујете ли да ће и у другим државама бивше Југославије против новинара бити покренути судски спорови?
- Наравно, то би било у општем интересу. Али, подсетићу да је иницијатива кренула од Независног удружења новинара Србије, и то на скупу одржаном у Дубровнику где су били и новинарска удружења из Хрватске и БиХ, Оебс и представници Тужилаштва Србије и Хрватске. Хрватски новинари су изашли са ставом да је касно да се такве ствари истражују. Нас из Удружења новинара Србије нико није ништа питао, нити смо били укључени у ту иницијативу, иако смо пуноправан члан међународне и европске федерације новинара.

Коментари (3)

Остави коментар
нед

01.07.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 09:13

UBIJANJE PROFESIJE

Neverovtno je sta su guzolisci spremni da ucine da bi dosli do materijalne koristi preko tzv. " moralne
cistote"?!
Silogisticko donosenje zakljucaka se vise puta pokazalo kao koristan metod kojim se ciljevi u nasoj (jadnoj) sredini uspesno ostvaruju.
Cudi me da je Nino naseo na providnost namere koja se iz kosmosa vidi.
Nije namera da se "osude" ili "odgovaraju oni koji su ucestvovali u RATNIM zlocinima" vec, kako ne vidite, da se SRBI na jos jedan nacin zaplase i budu poslusniji!
Setite se, ako mozete, "ratnih godina"... Znate li sta su tada nase "kolege" radile? Kao i sada, o vaznijim i manje vaznim dogadjajima... Neki sa "ratista" - mesta gde su vladali haos, bezakonje, strah, neizvesnost, tuga, ocaj, glad... a najvise zbunjenost. Otuda su neke kolege "izvestavale" a neke druge "kolege" su o tamosnjim dogadjajima, "izvestavale" iz MPC (medjunarodnog press centra koji se i sada nalazi u Beogradu) (?!) ... Razume se "objektivno" da objektivnije ne moze da bude!
I, da, umalo da zaboravim... Oni koji su bili na terenu, ziveli su kao i tamosnji narod a oni iz MPC ... i oni su ziveli... kao neki iz NUNS-a. Imali su, istine radi dodatak na "ratne opasnosti" od nekoliko hiljada dolara, maraka, funti... i u odnosu na nasa primanja od nekoliko desetaka maraka (zavisi kada dobijete dinare i kod "dilera" ih zamenite)...
Dakle, svi smo radili posao profesionalno, i odgovorno... u skladu sa profesionalnim kodeksom.
I jedni i drugi - na ratistu! Izvestavali citaoce, slusaoce, gledaoce... svoje gazde i poslodavce - onako kako bi oni zeleli da se taj prljavi rat vodi i okonca.
Posle rata, zbog "javnosti" (citaj - glasaca) "krivci" moraju da odgovaraju! Nego sta, i to SVI! Bez ikakavih izuzetaka... I oni koji su bili vodje sukobljenih strana i domaci izvestaci (novinari), razume se, kada dodje vreme, kao huskaci ili ... Ma nema veze - vazno je da se "poruka" shvati ozbiljno.
A oni koji su naredjivali da se sto sta baca po teritoriji zavadjenih strana (bombe)pa ako kome padnu na glavu, kucu, na neki put ili most... ( ne moze bas sve da se pogodi iz prve...) , oni ce da budu strogo ukoreni... Vazno je da se ne sete da nam naplate i uranijum koji su nam velikodusno slali! Mozda sto je osiromasen pa ne kosta mnogo??? Ko zna?
Ko zna sta ce sledeca optuzba da bude?

Одговори
чет

28.06.

2012.

Petar V Knežević, književnik i novinar , Beogradanonymous [нерегистровани] у 00:11

ODUSTATI OD PROGANJANJA NEDUŽNIH SRPSKIH NOVINARA

Tačno je da je na novinaru profesionalna, a ne krivična odgovornost, jer ratni izveštači nisu pripadali nikakvom organizovanom borilačkom udruženju, koje se bavi ratnim zločinima.

Stav hrvatskih novinara sasvim je razumljiv, kada su još na tom famoznom skupu u Dubrovniku istakli da je takva haranga protiv istraživačkih ratnih dopisnika zakasnila.

Zbunjuje činjenica da na taj dubrovački skup nisu pozvani predstavnici UNS-a, za koje je, izgleda, sva ta tarapana i pripremana.

Verovatno, ovo što se sada izvodi po nečijem stranom ili domaćem diktatu , jer je, verovatno, potrebno slomiti i poslednje ostatke srpske elite i inteligwencije koji nisu izgubili obraz i ponos i pored svih mogućih i nemogućih pritisaka i presija, da su pripadniici jednog starog, poštenog i junačkog naroda koji se i dalje zovu Srbi.

U ovoj svoj frci protiv srpskih novinara, vidi se iz prethodnih tekstova da su posebnu aktivnost imali pripadnici novinarske grupe koja se odvojila od UNSa, da li s ciljem otimanja od UNSa UNS-u pripadajućen poslovnog prostora, pa im je napad na srpske novinare bio kao uvertira.

U svakom slučaju, Tužilac je mogao da je osetio potrebu , jer je i tada bio na vlasti, da okrene svu paragrafsku artiljeriju na sirote srpske novinare i patriote, čije olovčice bi, kako neki pojedinci to žele i priželjkuju , trebalo tretirati kao ubojito oružje, što je neprimereno.

U situaciji velike društvene ekonomske i moralne krize, sumanuta ideja da se neko bavi "inkkvizitorskim poslovima" i pitanjima ide u prilog daljoj razgradnji naroda i države, a pogotovu naše već podobro podcenjenog i uništenog novinarstva.

U interesu je poštenih novinarskih organizacija i poštenih srpskih medija, kao i svih srpskih novinara da daju svoj glas povodom ovoga crnog slučaja. Istovremeno neophodno bi bilo angažovati istraživačko novinarstvo koje će dati pravu sliku i priliku u vezi sa akcijom koja se provodi.

Pošto je pitanje opstanka slobodnog novinarstva u Srbiji od europskog i svetskog značaja potrebno je da se ovaj progon hitno obustavi.



Одговори
сре

27.06.

2012.

Tomislav Kresović [нерегистровани] у 17:45

Nova ikovizicija

Progonom novinara za javnu reč izrečenu ili napisanu u periodu 9991 -2000. godine, a abolicija političara koji su i sada u vlasti, u vladi u parlamentu a bili su nosioci ratne politike u ime" državnih interesa" predstavlja "krstaški rat" sa ciljem da se dokaže da su mediji i novinari u Srbiji krivi za gradjanske ratove na Balkanu. Ova opasna zamena teza u funkciji je tz "denacifikacije" Srbije gde novinari treba da budu u ravni sa političararima ili vojnim i policijskim funkcionerima . Novinarstvo treba u Srbiji da se stavi na "stub srama" i to pre svega UNS, a da moralno "pobedi" NUNS i sebe predstavi kao "čistunce". Pošto 2001 godine nije izvršena lustracija ni poliitčara ni novinara, niti su se otvorili dosijei tajnih službi ovake inicijative Tužilaštva su neumesne i veoam štetne i vrše pritisak na novianrsku profesiju koja je u Srbiji dovedena do "dna" i poniženja. Ko to može da traži od Srbije ako toga nema ni u drugim državama bivše Jugoslavije. Takve inicijative mogu biti samo plan onih koji žele da opravdaju agresiju nad Srbijom 1999 godine ,ali i onih koji preko novinara žele u Srbiji da skinu odgovornost za svoju poliitku.Ovde se radi o merama inkvizicije i suprotne su Ustavu Srbije i svim medjuanrodnim noramama o profesiji novianrstva i ljudskim pravima.To su sulude ideje korumpiranih pojedinaca i čiinovinika iz državnih struktura

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси