Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Дојче Велеа затворен у Белорусији штрајкује глађу, Немачка покушава да му помогне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Новинар Дојче Велеа затворен у Белорусији штрајкује глађу, Немачка покушава да му помогне

Новинар Дојче Велеа (Deutsche Welle – DW) Александер Бураков, осуђен у Белорусији на 20 дана завора, штрајкује глађу и тврди да је злостављан, DW захтева да га сместа ослободе, а огласило се и Министарство спољних ослова Немачке.

Тај независни новинар који из Белорусије извештава за DW, осуђен је јуче због „поновљеног учешћа на забрањеним протестима“.

Ухапшен је у среду испред суда у граду Могиљову, 200 км источно од Минска, где је пратио суђење опозиционом политичару Павелу Северинецу због учешће на „масовним нередима“, пренео је данас DW.

Генерални директор Дојче велеа, Петер Лимбург, затражио је од власти Белорусије да пониште пресуду против Буракова.

„Ми жестоко протестујемо против кршења уставом загарантоване слободе медија у Белорусији. Оптужбе против Буракова су произвољне и начин на који се он третира показује да влада све безобзирније поступа према новинарима“, наведено је у саопштењу DW-а.

Министарство спољних послова Немачке је саопштило да тај случај покушава да реши преко Амбасаде у Минску.

Портпарол Министарства Кристофер Бургер, рекао је да „слобода медија и мишљења мора бити гарантована“ и да „новинарке и новинари морају бити у стању да обављају свој посао без притиска државе. За то се залажемо широм света“.

Додао је да је после манипулисаних председничких избора у Белорусији прошле године дошло до „масовних притисака на медије“ и хапшења новинара који су само радили свој посао, што је „неприхватљиво за немачку владу и јасно крши међународне обвезе које је преузела Белорусија“.

Бураков је прошле године два пута осуђиван на десетодневне затворске казне.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

17.05.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 18:52

Дописници

Има ли Дојче Веле свог дописника из Саудијске Арабије? Ако има, зашто се тај независни новинар не оглашава?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси