Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Увреде због текста о Србијапуту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2021.

Аутор: Љ.Б. Извор: Данас

Жарко Косовић, власник фирме "Бора Кечић", најприземније извређао чланицу наше редакције која је писала о његовим пословним везама

Увреде због текста о Србијапуту

Због текста „Нелегалан превоз или нелегално сузбијање конкуренције" који је Данас објавио пре неколико дана, наша новинарка Мирјана Стевановић добила је што усмено, што путем СМС порука салве увреде од власника предузећа које се бави вангабаритним транспортом „Бора Кечић“ Жарка Косовића.

Наиме, у поменутом тексту наводи се да је предузеће Саватранс које је на тендеру у БиХ добило посао превоза трафостанице до фирме у Рипњу, било онемогућено да то уради јер је јавно предузеће Путеви Србије најпре издало дозволу за превоз, па је укинуло, па опет издало и поново укинуло. 

За тзв. вангабаритни превоз је осим сагласности саобраћајне полиције која је у овом случају обезбедила и два возила пратње, потребна и дозвола Путева Србије у којој се наводе техничке карактеристике возила и терета, с тим што се на путу проверава и мери оптерећење. Саватранс је те дозволе добио, наводи се, али је проблем настао код првог мерења у Србији. Иако на дозволи пише да ће мерење у Србији обавити „дежурна екипа Путева Србије“, посао су одрадили људи из предузећа Србијапут и записник саставили на меморандуму јавног предузећа. Они су сматрали да две приколице којима се превози трансформатор имају по шест а не по 12 осовина, колико пише у саобраћајним дозволама.

„Да покушамо да разјаснимо, питања сам о томе послала и ЈП Путеви Србије, али и Србијапуту, покушали смо да добијемо одговоре на то да ли приколица која превози трафостаницу има шест или 12 осовина. И да ли је Србијапут добро урадио мерење или није, што би значило да је у том случају направљена грешка у саобраћајној дозволи. Међутим, одговор није стигао из Путева, да би ме, након што су питања стигла до њих, контактирао адвокат Србијапута, а његове одговоре смо у тексту и објавили, истиче новинарка Данаса Мирјана Стевановић.

У тексту се даље наводи да је могући узрок овог насталог проблема и конкуренција на тржишту, односно то што је Србијапут акционарско друштво у ком највећи број акција имају лица и фирме пословно и родбински повезане са предузећем „Бора Кечић", односно његовим власником Жарком Косовићем. То је оно што се може наћи и у решењу Комисије за заштиту конкуренциј е из 2016. где је утврђено да су две фирме од којих је једна „Бора Кечић“ повредиле конкуренцију кроз такозвану „намештену понуду" у поступку јавне набавке.

"Новинарчино,ево ти полицијско возило из Прибоја које је пратило и омогћило овај противзаконити транспорт. А пошто и ти својим писањем уместо да истражујеш тај криминал ти га одобраваш, па сумњам да си ти управљала овим возилом.  Новинарчино, најави ме код твог директора да са њим попричам о твом статусу, зашто ти даје малу плату. Да ли зато што си лош радник, поготово новинар или сумња да живиш од личних спонзора. Ево ти записник саобраћајних инспектора из 2008. године где су ухватили ове шверцере из Саватранса. А пошто ти штитиш Савутранса, по оној народној 'са ким си такав си' значи да си и ти неки шверцер".

„Циљ намештене понуде био је да се елиминише ризик евентуално повољније понуде, те да се обезбеди да у предметној јавној набавци успеју друштва Бора Кечић и Large Транспорт и да остваре добит“, истиче се у решењу Комисије, која даље наводи да породице Косовић и Поповић и лица која са њима заједнички делују располажу највећим бројем акција у друштву Србијапут.

Комисија за заштиту конкуренције је 2016. утврдила да је фирма „Бора Кечић“ учествовала у намештању понуде у поступку јавне набавке Комисија је утврдила и да породице Косовић и Поповић и лица која са њима заједнички делују располажу највећим бројем акција у друштву Србијапут. Новинарка Мирјана Стевановић је писала о томе да је Србијапут, користећи меморандум јавног предузећа Путеви Србије, сачинио записник којим је зауставио транспорт фирме Саватранс директног конкурента Косовићевог „Боре Кечића“.

Револтиран овим Жарко Косовић је након објављивања текста позвао Мирјану Стевановић најпре јој усмено запретивши тужбом, понављајући да је Бора Кечић светска фирма и једна од „десет најбољих“. Након телефонског разговора Косовић је наставио са увредама - СМС порукама.

„Новинарчино, ушао сам на сајт Србијапута и видео да има 97 акционара. Новинарчино, то си и ти могла да урадиш, а не да пишеш лажи. Новинарчино, почињем да сумњам да ти је Саватранс дао паре да пишеш ове лажи, јер ти је мала плата. Питаћу твог директора, да ли ти даје малу плату зато сто си лош новинар или можда сумња да узимаш паре на црно и да га поткрадаш", написао је, између осталог, Косовић у једној од неколико СМС порука новинарки нашег листа.

Према подацима са сајта Bisnode који се бави пословном аналитиком Жарко Косовић је власник три предузећа, Бора Кечић - специјални транспорти, основано 2001, Бора Кечић - вангабаритни транспорт које постоји од 2014, Бора Кечић - предузеће за услужне делатности које такође постоји 20 година. Све три фирме регистроване су на истој адреси.

Косовић је пре тога био и власник предузећа Evropa road, које је угашено 2016, као и АД друштва за саобраћајно-агенцијску и трговинску делатност које је постојало од 2002. до 2008. године. Коментар на то што је Косовић претио тужбама и слао поруке новинарки Данаса покушали смо да добијемо и у ЈП Путеви Србије, којима су баш као и Србијапуту упућена питања на које одговор нисмо добили. Директор ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак поручио је да ће нам одговорити, али до закључења овог издања то није учинио.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

10.06.

2021.

Milan Đokić [нерегистровани] у 10:24

Marija Stevanović

" "Новинарчино,ево ти полицијско возило из Прибоја које је пратило и омогћило овај противзаконити транспорт. А пошто и ти својим писањем уместо да истражујеш тај криминал ти га одобраваш, па сумњам да си ти управљала овим возилом. Новинарчино, најави ме код твог директора да са њим попричам о твом статусу, зашто ти даје малу плату. Да ли зато што си лош радник, поготово новинар или сумња да живиш од личних спонзора. Ево ти записник саобраћајних инспектора из 2008. године где су ухватили ове шверцере из Саватранса. А пошто ти штитиш Савутранса, по оној народној 'са ким си такав си' значи да си и ти неки шверцер". "

Ja bih mu odgovorio sledeće: Hvala ti za to "novinarčino". Vidi se da i ti nešto znaš. A direktora traži sam. Kolika mi je plata nije tvoja briga a ako ti imaš lične ili koje već sponzore ja ih nemam. Da li sam ja švercer ili ne neko će to morati da dokaže. Neko ko je to otkucao u poruci.
Podrška Mirjani Stevanović koja pošteno radi svoj posao. Ne bojte se ovog "bogataša". da se vrabaca plašimo praćku bi nosili.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси