Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИПИ: Дубоко смо погођени тиме што убиство Пантића није расветљено. РБГ: Крајње је време да тужиоци у Србији почну да раде свој посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2021.

Аутор: Добрила Јовановић Извор: Цензоловка

ИПИ: Дубоко смо погођени тиме што убиство Пантића није расветљено. РБГ: Крајње је време да тужиоци у Србији почну да раде свој посао

Поводом 20. годишњице убиства јагодинског новинара Милана Пантића огласиле су се многе међународне организације, захтевајући да се налогодавци и починиоци овог злочина казне, као и да случај преузме Тужилаштво за организовани криминал.

Уз бројне појединце и организације из Србије, обележавању двадесетогодишњице убиства дописника Вечерњих новости из Јагодине Милана Пантића прикључиле су се и колеге из иностранства. 

„Уколико буде дозвољено да случај Милана Пантића остане нерешен, биће то не само отворена рана у животима његових најближих већ ће то значити и подривање прогреса до кога је дошло у другим случајевима убистава новинара у Србији.“ 

Ово је твит Џејмија Вајсмана из Међународног института за штампу, у коме је сумирао неке од ставова своје организације, закључујући да „све док случајеви попут убиства Милана Пантића остану нерешени, новинари ће у земљи радити под повећаним ризиком“. 

Вајсман цитира Верана Матића који је поставио питање: „Ко, због чега и са којим циљем спречава започињање судског процеса и решење једне од највећих траума новинарства? Одговор очекују његова породица, медијска и новинарска заједница, друштво и међународна заједница.“

ИПИ: Неприхватљиво 

Међународни институт за штампу (International Press Institute – IPI), који представља глобалну мрежу уредника и водећих новинара који се боре за слободу штампе, у реаговању насловљеном са „Две деценије од некажњивости убиства српског новинара Милана Пантића“ бави се начином на који је Пантић убијен, те највероватнијим разлозима за убиство, као што је његово истраживање повезаности приватизације и корупције. 

На данашњи дан пре 20 година у Србији је убијен новинар Милан Пантић. Они који су умешани у овај чин насиља још увек нису оптужени нити процесуирани (Тереза Риберио, ОЕБС)

ИПИ наводи да, без обзира на залагање Комисије за истраживање убистава новинара, медијске и стручне јавности, одговорни за убиство и даље избегавају да буду процесуирани.  

„ИПИ је дубоко погођен због неприхватљивог недостатка напретка у решавању убиства Милана Пантића“, рекао је заменик директора ИПИ Скот Грифен и додао: „Иако је прикупљен велики број информација, сведочења и доказа о мотиву, позадини и наводним починиоцима, постигнут је мали напредак у стварном привођењу правди оних који су планирали и извели атентат.“

Грифен се даље у извештају позвао на претходне судске процесе, укључујући онај за убиство Славка Ћурувије.

„Пресуде и обједињене затворске казне изречене оптуженима за убиство главног и одговорног уредника Дневног телеграфа и Европљанина Славка Ћурувије 1999. године доказ су да се историјски случајеви некажњавања могу – и морају – решавати свих ових година“, рекао је Грифен и додао да се ИПИ нада да ће „наставак суђење (за убиство Ћурувије) резултирати идентичном пресудом о кривици“. 

„Надамо се да ће и породица Милана Пантића током обележавања наредних годишњица овог убиства моћи да каже да је правда задовољена“, рекао је, између осталог, Грифен. 

Међународни институт за штампу подсећа да је Пантић био „један од троје новинара за које се сумња да су убијени у знак одмазде због свог извештавања“ у Србији током бурних деценија од деведесетих до почетка 2000. године. Дада Вујасиновић је убијена 1994. године, а Славко Ћурувија пет година касније.

У тексту „Потребна је нова истрага убиства српског новинара Милана Пантића“, објављеном пре годину дана, на који сада подсећа ИПИ, ова организација се придружила позивима упућеним Специјалном тужилаштву у Србији да преузме истрагу убиства новинара Милана Пантића. 

Репортери траже да случај преузме ТОК

Истог су мишљења и Репортери без граница (РБГ), међународна организација се седиштем у Паризу, која се бави унапређењем слободе говора и безбедношћу новинара. 

Преко свог Твитер налога, РБГ позивају власти у Београду да реагују, подсећајући на налазе владине Комисије за истраживање убистава новинара, према којој „постоји довољно доказа да се извршиоци злочина изведу пред суд“. 

Иако је прикупљен велики број информација, сведочења и доказа… постигнут је мали напредак (Скот Грифен, ИПИ)

Ова организација се обратила тужилаштву у Србији, чију неактивност означава као „узнемиравајућу“. 

„Позивамо да се овај случај пренесе на Тужилаштво за организовани криминал. Крајње је време да српски тужиоци почну да раде свој посао“, наводе Репортери без граница, подсећајући да су у недавном тексту већ упозорили на рад државне јавне тужитељке Загорке Доловац и неопходност да се она супротстави политичким притисцима.

На Твитеру се поводом убиства Милана Пантића огласила и коалиција Безбеднији свет за истину, што је заједнички пројекат Слободе штампе без ограничења (Free Press Unlimited – FPU), Комитета за заштиту новинара (Committee to Protect Journalists – CPJ) и Репортера без граница, рекавши да је на данашњи дан пре 20 година у Јагодини убијен новинар Милан Пантић. Уз хаштаг „зауставите некажњивост“ додају како нам „треба безбеднији свет за истину“.

Глобална иницијатива против транснационалног организованог криминала (Global Initiative against Transnational Organized Crime) такође се огласила, рекавши да је „на данашњи дан 2001. новинар Милан Пантић убијен због улоге коју је имао у разоткривању корупције у сумњивим приватизационим пословима у српском граду Јагодини“. Они су поставили и линк до текста о Милану Пантићу на њиховом сајту, у коме је цео случају детаљно објашњен.

Обележавајући ову тужну годишњицу, огласила се и Тереза Риберио, представница ОЕБС-а за слободу медија.

„На данашњи дан пре 20 година у Србији је убијен новинар Милан Пантић. Они који су умешани у овај чин насиља још увек нису оптужени нити процесуирани. Морају се уложити заједнички напори да се без даљег одлагања оконча некажњавање свих нерешених убистава новинара“, поручила је Риберио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси