Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милан Јовановић: Мислим да нећу доживети крај судског поступка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2021.

Аутор: Никола Крстић Извор: НУНС

Новинар који је изубио дом у пламену због свог рада

Милан Јовановић: Мислим да нећу доживети крај судског поступка

Милану Јовановићу, новинару Жиг Инфа, пре скоро три године је запаљен дом у Врчину, крај Гроцке. Нико осим њега и његове сурпуге Јеле не зна кроз какву судску голготу су прошли. Драгољуб Симоновић, истакнути члан Српске напредне странке, бивши председник општине Гроцка, као и некадашњи директор Железнице Србије, и још двојица окривљених Владимир Михаиловић и Александар Маринковић првостепено су осуђени у фебруару на укупно 12 и по година затвора због паљења Јовановићеве куће. Маринковић је и даље у бекству, док Игор Новаковић, који је такође учествовао у ланцу подстрекивања на напад, који је ангажовао Маринковића, није осуђен, јер је предмет против њега издвојен

Ускоро ће три године откако је Јовановићу запаљена кућа. Све ово време, како и сам каже, иде од суднице до суднице, и од врата до врата. Уз то, недавно му је одузета полицијска заштита, коју је имао све ово време.

„Дошли су ми двојица милиционера до куће 4. августа, и рекли су ми да је њихова процена да ми више није потребна полицијска заштита. Нисам добио никакво писмено обавештење у писменој форми, нити образложење“, каже Јовановић за Досије.

ДОСИЈЕ: Да ли се осећате безбедно?

МИЛАН ЈОВАНОВИЋ: Пазите, како моја супруга и ја можемо да се осећамо безбедно, када и сами видите какве свакодневне притиске трпимо. У последње време су почели да нас називају државним непријатељима, издајницима, наводно некакви „ђиласовци“. Функционери су почели да издају саопштења против наше редакције, да смо ми врло активни политичари… Ми се не бавимо политиком, нити смо страначки опредељени, ми се бавимо искључиво политичарима на локалном нивоу, и ми критикујемо њихов рад, њихове лажне дипломе, њихова лажна звања и огромна средства која црпе из општинског буџета, да би делили личне дохотке који су енормно високи. Верујем да ни господин Вучић нема толики лични приход колико локални фунцкионери.

ДОСИЈЕ: Добро, али хајде да се вратимо на Ваш субјективни осећај безбедности.

ЈОВАНОВИЋ: Уз полицијску заштиту сам могао слободније да радим и да се крећем. Сигурније сам одлазио у општину, прикупљао информације, док сада сваки члан Српске напредне странке може да нападне било којег новинара Жиг Инфа.

ДОСИЈЕ: Јесте ли имали неких непријатних ситуација откако Вам је одузета заштита?

ЈОВАНОВИЋ: Нисам их имао, да будем искрен, али се нисам ни нешто кретао. Избегавам да излазим, малтене, то препуштам својим млађим колегама Лалићу и Маторчевићу, па су они изложени тим огромним притисцима тамо по општини. Сада од њих беже ти исти функционери који су бежали и од мене, називају их свакојаким именима…

ДОСИЈЕ: Јесте ли имали икаквих назнака, било шта, да ће Вам преко ноћи бити одузета полицијска заштита?

ЈОВАНОВИЋ: Заиста не знам како је дошло до тога. Ништа ми нису наговестили зашто ми се укида обезбеђење, да ли је то њихова лична процена, или је то наређење стигло негде са врха, али као што сам рекао мени је 4. августа оно укинуто. Питање је сада колико ћу ја бити безбедан, и да ли ћемо ми моћи уопште даље да радимо под оваквим притиском; шта смо све преживели, добро смо опстали: Жељку (Маторчевићу, прим. аут.) су нанели тешке телесне повреде, мени су искључили воду, долазила ми је грађевинска инспекција да ми руши кућу, иако је легализована, и искључили су електричну енергију Жиг Инфу, да не би могао даље да ради. Сећам се да ми је тада један радник који је искључивао струју рекао: “Ево, сада сте остали без електричне енергије, живо ме занима како ћете сада даље да радите.”

ДОСИЈЕ: То је било за време док још Симоновић био на власти?

ЈОВАНОВИЋ: Да, јер смо ми тада писали о њему како он неовлашћено користи електричну енергију, то су потврдили чак и радници ЕПС-а, па су му и искључили струју. Нажалост, он је тада био веома моћан, као и данас.

ДОСИЈЕ: Мислите ли да он и даље данас има утицаја?

ЈОВАНОВИЋ: На свим кључним местима у Гроцкој су људи Драгољуба Симоновића и његови рођаци. Он је владар из сенке.

ДОСИЈЕ: Били сте релативно скоро на суђењу трећеоптуженом Игору Новаковићу као оштећени, међутим, сложићете се да и ту делује да се агонија наставља, будући да се он сада позива на неурачунљивост током те кобне ноћи. Какав је Ваш утисак?

ЈОВАНОВИЋ: Та агонија се и даље наставља, као што и сами знате, ово је трећа година откако судски поступак траје. Сваког месеца имам нека суђења која се не завршавају. Не видим уопште крај томе. Пресуда је донета 23. фебруара ове године, сада је септембар, а Апелациони суд још није потврдио пресуду.

ДОСИЈЕ: Приметно је било да сте били веома разочарани када су тадашњег заменика тужиоца Предрага Миловановића разрешили функције у том поступку?

ЈОВАНОВИЋ: Он је склоњен са случаја, јер наводно прелази на другу функцију. Господин Миловановић је частан и поштен човек. Јавни тужилац је тражио и инсистирао да он прати предмет до краја, међутим, госпођа Загорка Доловац то није допустила, и тај случај је препустила другом. Када је реч о Новаковићу, супруга и ја смо добили судски позив да дођемо као оштећени, и ми смо се одазвали; ушли смо у судницу, али нас је судија избацио. Разлог је то што хоће да нас искористи као сведоке. Он нам није дозволио да учествујемо у судском поступку, ускратио је наше право да учествујемо у доказивању кривичног дела. У свим судским поступцима до сада, ниједан нас судија није удаљавао из суднице.

ДОСИЈЕ: Сећамо се сви да сте Ви и Ваша супруга пролазили кроз много непријатних ситуација током свих рочишта, али делује као да се наставља, зар не?

ЈОВАНОВИЋ: Три године се ми провлачимо свуда, искрен да будем, не видим крај судском поступку. Мислим да га нећу доживети.

ДОСИЈЕ: Заиста то мислите?

ЈОВАНОВИЋ: Зашто да не? Данас је све могуће, па погледајте колико се води судски поступак за убиство Славка Ћурувије. Зашто то не би могли да ураде са мном? Бојим се да до тога не дође, али све ми указује да ће тако бити. Ту је све толико јасно, да уопште не видим разлога да се ово суђење одуговлачи три године.

ДОСИЈЕ: Као што сте и сами рекли, првостепена пресуда је донета у фебруару, јесте ли задовољни њоме? Како гледате на цео тај првостепени поступак који се водио?

ЈОВАНОВИЋ: Знате како, немам чиме да будем задовољан. Судски поступак није окончан, само се вуцарамо три године по судницама, да ли је то Катанићева или Палата правде, идемо од врата до врата… Са чиме да будем задовољан, када нисмо добили коначну пресуду, не знамо ни да ли ћемо је добити, да ли ће она бити потврђена или неће…

ДОСИЈЕ: Је л’ имате малчице страха како ће све то испасти на крају?

ЈОВАНОВИЋ: Више страха немам. Све оно што сам преживео, ја више немам право на страх, јер ово што је наша редакција претрпела и преживела, стварно не верујем да једна новинарска кућа у целости доживела.

ДОСИЈЕ: У реду, али у поређењу са многим неразјашњеним, недовршеним, па чак и незапочетим поступцима за злочине над новинарима у овој земљи, ипак, Ваш случај за домаће правосуђе је на неки суманути начин брз.

ЈОВАНОВИЋ: Све зависи са које тачке Ви гледате на ту брзину. За Вас је то можда брзо, али за мене је то огроман период. Зашто то да траје три године када може да буде завршено за три месеца? Не видим ниједан разлог. У истражном поступку су сви дали изјаве и признали су да су извршили то кривично дело. Чему то? Сами су правили опструкцију судског поступка.

ДОСИЈЕ: Ко?

ЈОВАНОВИЋ: Адвокати окрвиљених и окривљени. Они су у том судском поступку прележали све болести, једино нису заушке и мале богиње. Била је ту и зубобоља, и главобоља, и корона, не знам ни сам које све болести нису наводили, само да би избегли суђење и да би се рочишта одлагала. Од 24 заказана судска рочишта није одржана ни половина. Судија Славко Жугић је приметио шта се ту догађа, и он је успео да доведе поступак до првостепене пресуде. Када би се сви угледали на њега и на Предрага Миловановића (јавни тужилац у првостепеном поступку), наше правосуђе би много боље функционисало.

ДОСИЈЕ: Одакле сте Ви црпили снагу да гурате даље, након што сте изгубили сопствени дом у пламену?

ЈОВАНОВИЋ: Радио сам са људима који имају иста схватања као и ја, односно са Лалићем и Маторчевићем. У њима сам пронашао сараднике у томе како да допринесем да ова земља буде боља. Не могу више да гледам како нам омладина напушта земљу. Лично се не надам никаквој будућност, јер је она за мене прошла. Све ово што радим – радим управо да бих помогао млађим људима, и да укажем како се понашају локални моћници у нашој средини где живимо.

ДОСИЈЕ: Какав је однос тренутне власти према Вама и Вашим колегама?

ЈОВАНОВИЋ: Све је исто, само Симоновића нема. Можете ли Ви да поверујете да Жељко Маторчевић, главни и одговорни уредник нашег портала, нема струју у 21. веку? Човек нема струју. Знате ли Ви колико нама новца оде на бензин за агрегат? Прошле године смо добили од општине 40.000 динара за целу годину. Шта да радимо са тим парама? А ове нисмо добили ништа.

ДОСИЈЕ: Да ли Вам тиме само шаљу јасан сигнал шта желе са Вама да ураде?

ЈОВАНОВИЋ: Њима је циљ да нас угасе, па да општина Гроцка постане глува и нема.

Без одговора Малешића из МУП

Новинар НУНС-а је послао питања Слободану Малешићу, помоћнику директора полиције, представнику МУП-а у Сталној радној групи за безбедност, због чега, на који начин и ко је вршио процену сигурности да се новинару Милану Јовановићу одузме полицијска заштита, међутим, до тренутка изласка овог интервјуа, нису послати одгвори. Такође, послата су питања и на званичан мејл МУП-а, али до закључења броја одговоре нисмо добили.

Одлучивање о првостепеној пресуди 14. октобра

Према писању Цензоловке, за 14. октобар, у 10 часова, у великој судници Апелационог суда заказана је јавна седница на којој ће почети одлучивање о првостепеној пресуди изреченој за напад на новинара Милана Јовановића и његову супругу Јелу Дељанин у децембру пре скоро три године.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

15.10.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 14:40

DNO DNA

Zaista čudno da nema komentara i to od kolega novinara! Zar nemamo ni trunke empatije ni solidarnosti? Srbijo, dotakla si dno...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси