Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У 2021. години за медије 13,7 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

У 2021. години за медије 13,7 милиона евра

Држава је од 2015. до 2021. године суфинанасирала 13.967 медијских пројеката за 1.669 подносилаца, речено је данас на представљању базе података о конкурсима за медијско суфинансирање коју је направио Центар за одрживе заједнице

Представник Центра за одрживе заједнице Недим Сејдиновић рекао је на онлајн скупу о бази података да је око 3.000 пројеката финансирало Министарство, 1.129 Покрајински секретаријат и 9.926 локалне самоуправа.

Међу највећим добитницима конкурса су Радио-телевизија Нови Пазар са нешто више од 2,6 милиона евра за 19 пројеката, Радио-телевизија Belle amie из Ниша са 1,13 милиона евра за 142 пројекта, Новосадска телевизија са нешто више од милион евра за 111 пројеката, Сремска телевизија из Шида са око 970.000 за 35 пројеката и Студио Б са око 907.000 за 25 пројеката.

"Међу пет првопласираних налазе се чак четири медијске куће које су биле предмет приватизације током 2015. и 2016. године", рекао је Сејдиновић и додао да су издавачи три дневна листа која према подацима Савета за штампу најчешће крше кодекс, од 2015. до 2021. на медијским конкурсима добиле око 900.000 евра.

Како се наводи на сајту Центра за одрживе заједнице, за пројекте које су у 2021. години суфинансирали Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односа са верским заједницама и 152 локалне самоуправе издвојено је око 13,7 милиона евра, а међу градовима који су највише средстава издвојили су Београд, Ниш, Нови Сад и Панчево.

Када се разматрају издвајања за медијско суфинансирање у односу на број становника највише је издвојило Прешево које је дало 65,55 евра по глави становника за јавно информисање, док су најмање по становнику издвојили Кнић, Крагујевац који је у 2021. коначно расписао конкурс за суфинансирање, Сента, Житорађа и Ражањ.

Сејдиновић је указао да је међу одобреним пројектима и даље приметна подршка пројектима који би требало да буду нека уобичајена делатност медија и да још има пројеката чији је садржај праћење рада локалних самоуправа.

Он је додао да је позитивно то што су лако долазили до информација, а да би конкурсно суфинансирање било боље када би о пројектима одлучивала стручна комисија коју чине озбиљни професионалци од интегритета.

Заменица шефа Мисије ОЕБС Сара Гроен истакла је на скупу да ОЕБС активно подржава Медијску стратегију и да пројектно суфинансирање упркос потешкоћама остаје један од стубова у медијском систему Србије.

Она је додала да вредност отворених података лежи у њиховом коришћењу и да је важно отворити податке како би се постигла транспарентност.

Гроен је истакла да ОЕБС подстиче сарадњу медија, грађана и цивилног друштва.

Саветница у Министарству културе и информисања Драгица Благојевић изјавила је да је Министарство ту да слуша све сугестије и да је идеја да и сама институција направи платформу са отвореним подацима.

Она је додала да они који конкуришу својим пројектима код Министарства знају да сваке године постоји нека новина, те указала да од прошле године сви медијски садржаји које је суфинансирало Министарство морају да буду обележени и препознатљиви.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси