Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стечај уживо на ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2012.

Аутор: Г. Оташевић Извор: Политика

Стечај уживо на ТВ

Власник Телевизије Чачак сам обавестио Суд да нема изгледа за нормализацију пословања

Чачак – Иако је Привредни суд прошлог понедељка отворио стечај над Телевизијом Чачак, запослени су одбили да напусте просторије и искључе сигнал. Стечајни управник Алексије Калуђеровић узео је прекјуче службени печат предузећа и кључеве редакцијског аутомобила, и замолио режију да прекине програм у поноћ између уторка и среде, што се није догодило.

 

– Радници су у договору са Штрајкачким одбором одлучили да не потписују припремљене отказе уговора о раду и да не напуштају просторије док не добијемо мишљење Агенције за приватизацију и док се све не разреши на правно ваљан начин – саопштио је Зоран Грујовић, председник Синдиката и ШО ТВ Чачак, прексиноћ на конференцији за новинаре у студију.

Особље овог канала основаног 1999. године – 26 стално запослених и четворо хонорарних сарадника – ступило је 25. јуна у штрајк због неисплаћених зарада за четири месеца. Каснији преговори са власником ТВ Чачак, Зораном Бојовићем, нису дали резултат. После 18. јула су ШО и Синдикат Телевизије затражили од Агенције за приватизацију да раскине купопродајни уговор са Бојовићем.

– Само два дана после тога појављује се фирма „Провижн” из Београда, чији је власник пријатељ нашег власника, и Привредном суду у Чачку предлаже увођење стечаја над ТВ Чачак због неизмиреног потраживања за лиценцна права од 871.781 динар – казао је на конференцији за новинаре Предраг Живковић, члан одбора.

У понедељак, 23. јула, власник Телевизије је обавестио Привредни суд поднеском да признаје постојање разлога за стечај. На основу тога стечајни судија Марија Аџемовић је истог дана донела решење о отварању стечаја.

У свом поднеску сопственик Телевизије наводи да су укупне обавезе ове куће 42,6 милиона динара. Од тога, 14,4 милиона за краткорочне финансијске обавезе, 14,9 милиона за редовно пословање, остале обавезе 5,2 милиона а дуг по основу јавних прихода 8,16 милиона. У првих шест месеци ове године предузеће је убележило губитак од четири милиона динара, дуг за плате радницима износи шест милиона. На другој страни, основна средства Телевизије вреде тек 5,2 милиона а потраживања 3,15 милиона.

Штрајкачи су се пре увођења стечаја обраћали и градском руководству које је било спремно да авансира део средстава по основу годишњег уговора са ТВ Чачак, али то нису износи којима се решава проблем. Телевизија је од јануара до јула из градског буџета добила 1.652.000 динара на име месечног извештавања, и 743.400 динара за директне преносе седница Скупштине.

Стечајни управник Калуђеровић долазио је јуче у ТВ Чачак и још једном замолио запослене да напусте просторије и прекину емитовање програма.

– Закон је изричит, и једна од правних последица стечајног поступка је престанак радног односа свих запослених. Они  су под стресом, то разумем, али то је наша реалност – казао је Калуђеровић за „Политику”.

Антрфиле : Телевизију купио сину гимназијалцу

Зоран Бојовић је Телевизију купио 11. децембра 2009. године, на име свог сина који је у то време био гимназијалац, по почетној аукцијској цени од шест милиона динара. Поред овог, Бојовић је у току приватизације купио и чачанска предузећа „Агрострој”, „Семе продукт”, „Исхрана”, „Чачански глас” и Радио Чачак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси