Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иницијатива за спас локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2012.

Аутор: М. М. Извор: Блиц

Иницијатива за спас локалних медија

Медијске куће РТВ Панчево, РТВ Крагујевац, РТВ Нови Пазар и ТВ Ниш потписнице су Крагујевачке иницијативе, идеје о формирању јавних регионалних сервиса у Србији.

 

Иницијатива је представљена у Панчеву јер је Нацрт закона о јавним радио и ТВ сервисима већ у Скупштини Србије, а уредници и директори ових кућа оцењују да Србији прети гашење локалних и регионалних гласила и комерцијализација преосталог медијског простора ако медијска стратегија не буде спроведена.

Циљ иницијативе којом се тражи измена медијске регулативе и формирање регионалних јавних сервиса је да се спрече лоши резултати приватизације локалних медија и омогући грађанима право да добијају благовремене информације специфичне за подручје на којем живе. Јованка Маровић, директорка ТВ Крагујевца, каже да су и грађани учествовали у јавним расправама о медијима у Београду, Новом Саду, Чачку, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару и да су сви сагласни да у Србији постоји потреба управо за информацијом специфичном за одређено подручје. Она истиче да је, пошто држава мора да изађе из власништва у медијима, најбоље решење за то оснивање јавних регионалних сервиса.

Невена Симендић, уредница ТВ Панчева, каже да су јавни регионални сервиси независни од било ког органа власти и имају статус правног лица, а локалне самоуправе су дужне да из буџета издвајају одређени проценат за финансирање, што обезбеђује медије од притиска политичара. Скупштина града Панчева се већ определила да је против приватизације РТВ Панчева, пошто је било извесно да би то донело пропаст предузећу.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси