Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужиће Блиц и Бету због извештаја о Братунцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: РТВ

Тужиће Блиц и Бету због извештаја о Братунцу

Међународна иницијатива за праћење антисрбизма (МИПА) тужиће, преко свог адвоката Феђе Димовића, агенцију Бета и дневни лист Блиц због кршења закона Републике Србије о облигационим односима и јавном информисању, јер су "нанели душевни бол породицама српских жртава из Братунца" и "пропустили да провере истинитост информација у извештају са комеморације", преноси дневни лист Правда.

Представник МИПА Мирослав Илић јуче је на конференцији за медије рекао да су агенција Бета и лист Блиц починили груб чин антисрбизма, искривљујући чињенице, да би их уклопили у шаблон по коме су Срби злочинци и монструми, а остали њихове жртве, чак и у случају када је истина сасвим супротна.

Илић је истакао да је оклеветана комеморација понела прикладан назив "20 година злочина без казне", а да тенденциозан извештај Бете и текст Блица представљају прекршај етичких и правних норми.

"Ми ћемо у сарадњи са адвокатом Димовићем и Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске омогућити жртвама да поднесу тужбе против Блица и Бете", рекао је Илић.

Према његовим речима, новинари Блица и Бете су отворили нове ране породицама жртава, на дан када се сећају својих најмилијих.

"Ниједан светски и скоро ниједан регионални медиј није известио о комеморацији у Братунцу, а изузетак су Ал Џазира, која је уместо 3.267 навела да је било 69 српских жртава и Блиц, који је комеморацију назвао увредом за сребреничке жртве. Петровданске дане Блиц је назвао фешта", нагласио је представник Међународне иницијатива за праћење антисрбизма.

Илић је додао и да намера МИПА није да се обрачунавају са светским и домаћим медијима, већ да уведу ред у својој кући, јер, како је рекао, Срби сами не поштују своје жртве и зато ће поднети тужбу.

У име породица српских жртава новинарима се обратио Младен Грујичић из Сребренице, нагласивши да је организација Петровданских дана била достојанствена манифестација, без било чега увредљивог, јер су концерте одржали црквени хорови, изводећи православна духовна дела.

"Срби братуначког краја пали су бранећи своја огњишта и своје породице. Да су Петровдански дани фешта, то би значило да ми сами не поштујемо своје жртве. То су дани када достојанствено одајемо почаст страдалим током рата, а оваква слика о нама, какву су дали у Блицу, један је камен око врата, који ће, ако и даље будемо ћутали, да буде све тежи и тежи, рекао је Грујичић.

Адвокат Димовић је истакао да говор мржње присутан у извештајима Бете и Блица представља дискриминацију српских жртава.

"Вређа се сећање на те људе и наноси душевна бол, што само по себи даје могућност оштећеноме да поднесе тужбу и да тражи правичну накнаду. Породице имају право да захтевају да Блиц и Бета са једнаком пажњом објаве њихову причу, а то значи на насловној страни Блица и на сајту Бете.

Димовић је рекао да се у овом случају ради о класичном случају необјективног извештавања, јер није испоштовано оно што закон наводи као новинарску пажњу, где новинар, пре објављивања, мора да провери истинитост информације коју објављује.

"У извештају су дате само изјаве Ћамила Дураковића и Емира Суљагића, који на лош начин говоре о комеморацији српским жртвама у Сребреници и Братунцу, а да ни Блиц, ни Бета нису нашли за сходно да контактирају организаторе комеморације српским жртвама", рекао је Димовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси