Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милош Васић ослобођен тужбе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Милош Васић ослобођен тужбе

Апелациони суд правоснажно ослободио новинара Милоша Васића, кога је адвокатица Биљана Кајганић тужила због повреде части и угледа и наношење душевног бола.

 

Апелациони суд је оваквом одлуком преиначио првостепену пресуду, којом је новинар недељника "Време" био обавезан да Кајганићки исплати 350.000 динара, па је наложио адвокатици да она Васићу, на име судских трошкова, исплати око 170.000, уз затезну камату.

Биљана Кајганић је Васића тужила због објављивања транскрипта њених пресретнутих разговора са Дејаном Миленковићем Багзијем, који је у то време био у бекству у Грчкој.

Бивши помоћник начелника Ресора државне безбедности Београда, пуковник Момир Гавриловић убијен је 3. августа 2001. године на Новом Београду, а његово убиство још није расветљено. Дејан Миленковић је оптужен за саучесништво у убиству премијера Зорана Ђинђића. Био је у бекству, али се предао 15. маја 2004. полицији у Солуну. Србији је изручен у фебруару 2005. Године. Током суђења за убиство премијера Зорана Ђинђића у јуну 2006. добио је статус сведока сарадника.

Из тих транскрипата, који су у новинама објављени 9. септембра 2004, уочљиво је да Кајганић свом клијенту саветује да се преда, пошто му је, наводно у договору са политичким и обавештајним врхом Србије, обезбедила посебан статус, уколико за убиство Момира Гавриловића оптужи заштићеног сведока Љубишу Буху.

У одлуци Апелационог суда каже се да је Васић у тексту изнео информације за које је веровао да су истините, а које се односе на догађаје и личности о којима јавност има интерес да зна, јер су биле у вези са суђењем за убиство премијера Републике Србије.

Апелациони суд сматра да објављивање тих информација није било усмерено на повреду части и угледа адвокатице Биљане Кајганић, већ на питање од јавног интереса и да је због тога захтев о новчаној накнади неоснован.

Апелациони суд сматра да се ове информације могу слободно објављивати без обзира на начин на које су прибављене и да њихово објављивање по закону о јавном информисању није забрањено, као и да је деманти друге стране такође објављен у "Времену".

"Легитимни интерес јавности је да буде информисана о чињеницама и догађајима који су у вези са кривичним поступком који се водио против учинилаца кривичног дела убиства високог државног функционера – премијера преовлађује над интересом части и угледа лица које се појављује као бранилац окривљеног у том поступку, а објављене информације нису усмерене на његову личност или професионалну делатност, већ на догађаје који би могли имати утицаја на ток кривичног поступка, што је сагласно одредби члана 10, став 2. Конвенције за заштиту људских права и основних слобода", наводи се у одлуци Апелационог суда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси