Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тједник Форум престао излазити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2012.

Аутор: С. Павић Извор: Нови лист

Тједник Форум престао излазити

ЗАГРЕБ » Након Вјесника и Национала и тједник Форум престао је излазити.

 

У задњем броју уредништво се одјавило ријечима: »Пријатељи и читатељи, ово је посљедњи број тједног магазина Форум. У протеклих 11 мјесеци дали смо све од себе и уживали радити новине за најбољу публику у Хрватској. Хвала и сретно!« Управа је поручила: »Јединственом садржајном политиком изградили смо тједник без спинова, сензационализма, јединствен на тржишту. Садржај тједника Форум стварали су признати новинари и интелектуалци те се Форум успио етаблирати као неовисан и утјецајан тједник, стога смо изнимно поносни на сваки од изданих 47 бројева. Нажалост, иако је Форум задобио повјерење читатеља те унаточ позитивном тренду накладе и читаности, тренутачни опћи господарски контекст, који присиљава већину оглашивача на смањено инвестирање у маркетиншке активности и оглашавање, не допушта наставак издавања које би било финанцијски оправдано.«

Форум је покренут на јесен прошле године. Редакцију су чинили искусни новинари Вечерњег листа. Тко ће се од њих вратити у »Вечерњи лист« видјет ће се. Спомињала се могућност да Форум поживи макар још мало по принципу радничког дионичарства, но није се догодило.

– Огромна је, голема штета што Стyриа није нашла финанција да Форум настави излазити. Форум је имао узлазни раст и по мом суду био је посљедњих мјесеци најквалитетнији тједник у нас – не двоји Зденко Дука, предсједник Хрватског новинарског друштва.

Ради се, сматра, о великом поразу хрватског новинарства у цјелини, поразу и читатељства и јавности. Јер, истиче, Форум је имао вјеродостојност и неовисност, имао све карактеристике које треба имати право новинарство које служи јавности.

– Поразно је да један озбиљан, аналитички тједник без сензационализма не може, како видимо, опстати. Ситуација у тисканим медијима толико је неповољна да се власт, Министарство културе, мора суочити с проблемом – упозорава Дука.

Односно, истиче Дука, хитно треба подузети нешто да се, прије свега, спријечи урушавање новина. Чекати да се осмисли медијска стратегија, за шта ће нам требати једно годину дана, па онда и чекати да се мијењању закони, није довољно. Једноставно је преспоро.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси