Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ и УН траже независну истрагу убиства новинарке Ал Џазире
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2022.

Аутор: slobodnaevropa.org Извор: slobodnaevropa.org

ЕУ и УН траже независну истрагу убиства новинарке Ал Џазире

Европска унија осудила је у среду убиство палестинско-америчке новинарке Ширин Абу Аклех и затражила независну истрагу о околностима њене смрти

Саопштење, које је 11. маја издала Служба за спољне послове ЕУ, уследило је након што је репортерка телевизије Ал Џазира убијена док је извештавала о израелском нападу на палестински камп на окупираној Западној обали.

„Европска унија најоштрије осуђује убиство палестинско-америчке новинарке Ал Џазире Ширин Абу Аклех на окупираној Западној обали. Неопходно је да се темељном независном истрагом што пре разјасне све околности ових инцидената и да одговорни буду изведени пред лице правде“, наводе у саопштењу.

„Неприхватљиво је циљати новинаре док обављају свој посао. Новинари који прате конфликтне ситуације морају имати сигурност и заштиту у сваком тренутку“, преноси агенција Франс прес (AFP) део из саопштења.

Канцеларија Уједињених нација за људска права саопштила је да је "запрепашћгена" убиством ветеранке Ал Џазире са Западне обале и затражила транспарентну истрагу о њеној смрти.

"Згрожени смо убиством новинарке Ширин Абу Аклех док је извештавала о израелској војној операцији у Џенину у Палестини", објавила је канцеларија шефице УН за људска права Мишел Бачелет на Твитеру и додала: "Позивамо на независну, транспарентну истрагу њеног убиства. Некажњивост мора завршити."

У саопштењу Европске уније и УН-а никоме није приписана кривица за пуцњаву.

Послодавац 51-годишње новинарке, катарска новинска мрежа Ал Џазира, оптужила је израелске снаге да су је убиле намерно и "хладнокрвно".

Израелски премијер Нафтали Бенет рекао је да је "вероватно" да су "наоружани Палестинци" одговорни за смрт новинарке.

Фотограф АФП-а је известио да су израелске снаге пуцале у том подручју и да је тада видео Абу Аклехово тело како лежи на земљи, а да у том тренутку није било палестинских наоружаних нападача.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси