Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручене награде за лепоту говора "Радмила Видак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2022.

Аутор: РТВ Извор: РТВ

Уручене награде за лепоту говора "Радмила Видак

На свечаности у клубу Радио-телевизије Србије девети пут заредом уручене су награде за лепоту говора "Радмила Видак". Награде су уручили главни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац и уредница Културно-уметничког програма РТС-а Сања Милић

Награда РТС-а за лепоту говора установљена је 2014, у успомени на Радмилу Видак, прву лекторку РТС-а и велику језичку просветитељку која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија, као и Језичком савету РТС-а, истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

Редитељи су примећивали да је, радећи у Драмском програму Радио Београда, Радмила Видак била лектор стилиста, а тиме и коректор драмског набоја.

"Идеја је да се активни новинари, водитељи и спикери презентери подстакну на неговање говорног израза српског језика и на казивање коме се верује", рекао је између осталог председник жирија лингвиста Владо Ђукановић.

За изузетну посвећеност интерпретацији текста, избор речи, вештину импровизације и сигуран изговор, као и непогрешиво акцентовање према највишим стандардима српског језика, уз одломке из емисија уживо и репортаже лауреата ове године.

Добитници признања "Радмила Видак" за лепоту говорног израза су новинари, презентери и уредници РТС-а Весна Лончаревић и Небојша Котлајић и новинар уредник Радио Новог Сада Слободан Шорак.

Посебно признање добила је и деведесетшестогодишња Марија Боровац Славковић, дугогодишња спикерка Радио Београда.

Сви досадашњи добитници награде еталон су доброг говорења на радију и телевизији, а међу њима су и чувени: Данка Нововић, Света Вуковић, Жарко Обрачевић, Љиљана Марковић, али и свакодневна емисија "Српски на српском" Радио Београда коју уређује Мирјана Блажић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси