Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж опкољен у амбасади Еквадора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Асанж опкољен у амбасади Еквадора

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж, коме је Еквадор јуче одобрио политички азил и даље се налази у згради амбасаде Еквадора у Лондону.

 

Британске власти јасно рекле да ће Асанжа ухапсити чим им се за то укаже прилика, а потом и изручити Шведској, у којој се он терерти за сексуално узнемиравање, драма у Лондону и даље траје.

Око зграде еквадорске амбасаде јутрос је распоређено 20-ак британских полицајаца, спремних да ухапсе Асанжа (41) уколико он напусти зграду, пренео је АФП.

"Викиликс" је осудио континуирано полицијско присуство као "тактику застрашивања", а група подржавалаца бившег компјутерског хакера провела је ноћ кампујући испред амбасаде Еквадора, у покушају да "сачува" Асанжа од потенцијалног покушаја његовог хапшења.

Да напетост буде још већа, Асанж је поручио да ће се у недељу обратити својим присталицама, које се стално окупљају испред амбасаде Еквадора у Лондону, у коју је Асанж побегао након одлуке лондонског суда да га изручи Шведској. Наиме, многи стручњаци сматрају да Асанж тако ризикује да буде ухапшен.

Светске агенције су се јуче цео дан бавиле питањем како би оснивач Викиликса уопште могао напустити тло амбасаде, у којој је заштићен од британске полиције, па су тако наведени примери да би он на пример могао да постане држављанин Еквадора, или да се он пак пошаље дипломатском поштом.

Ројтерс наводи и да би он могао да буде заштићен од хапшења уколико би путовао дипломатским возилом, али додаје и да би, с друге стране, било тешко доћи до таквог аутомобила, пошто се амбасада налази на првом спрату зграде на коју полиција даноноћно мотри.

Двориште те зграде има неколико улазних капија и приватни паркинг, али амбасада Еквадора није интерно повезана ни са једним од тих улаза, тако да би Асанж могао да изађе само на предњи улаз, рекао је британској агенцији неименовани шеф обезбеђења зграде.

Чак и ако би некако успео да изађе из зграде и да уђе у аутомобил који би га чекао испред, а да га полиција не опази, Асанж би морао да изађе из возила у неком тренутку да би се укрцао у авион који полеће из Британије, чиме би пружио више могућности да га власти ухапсе.

У међувремену огласила се и мајка Џулијана Асанжа која је рекла да је згрожена поступањем британске владе, која се показала као америчка марионета. С друге стране, према њеним речима, Еквадор је светао пример за све друге земље које би требало да га следе.

Уколико буде изручен шведским властима, оснивач "Викиликса" страхује, како каже, да ће бити по други пут изручен САД како би тамо одговарао због шпијунаже, пошто је је његов сајт 2010. године објавио 250.000 америчких тајних докумената.

Вашингтон демантовао да врши притисак

У међувремену огласио се и Вашингтон, који је саопштио да није умешан у међународни спор око оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, поричући да врши притисак на Лондон да га изручи.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд није желела да коментарише јучерашњу одлуку Еквадора да Асанжу да азил, али је одбацила тврдње "Викиликса" и Кита да је Интернет активисти потребна заштита од САД.

"У потпуности одбацујем оптужбу да САД желе да га прогањају", рекла је Нуланд новинарима, пише шведски новински портал на енглеском језику "Локал".

На питање да ли САД врше притисак на Британију да изручи Асанжа, који се крије у амбасади Еквадора у Лондону од 19. јуна, Нуланд је одговорила да не поседује "никакве информације које би указале да у томе има имало истине". Она је истакла да је реч о питању између земаља које су у спор укључене и да САД не планирају да се мешају.

Међутим, портпаролка Стејт департмента није желела да коментарише да ли САД желе да кривично гоне Асанжа, истичући да не жели да се бави правним питањима о томе "шта је могло или није могло да се догоди у његовој будућности пре него што је одлучио да се склони у мисију Еквадора".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси