Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лондон:Oбавеза изручења Асанжа;САД не признају азил
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Прес

Лондон:Oбавеза изручења Асанжа;САД не признају азил

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг изјавио је да његова влада има обавезу, у складу са домаћим законима, да изручи Џулијана Асанжа Шведској, док су САД саопштиле да не признају дипломатски азил који је Еквадор дао оснивачу Викиликса.

 

"Нико, а понајмање влада Еквадора, не би требало да сумња у нашу решеност да спроведемо  нашу законску обавезу и видимо да је Асанж изручен Шведској", рекао је Хејг на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, застој у решењу питања Асанж би могао да потраје месецима или чак годинама, пренела је агенција АФП.
С друге стране председник Еквадора Рафаел Кореа тврди да ће Асанж остати у Амбасади Еквадора у Лондону све време, док Велика Британија одбија да му омогући безбедан излаз из земље.
Шведски министар иностраних послова Карл Билт изјавио је за новинску агенцију ТТ да Шведска нема разлога да много жури с изручењем Асанжа и да ће званични Стокхолм "чекати и видети шта ће се десити."
Асанж се крије у Амбасади Еквадора у Лондону од 19. јуна, од када је затражио азил те земље. Овај 41-годишњи Аустралијанац сумњичи се у Шведској за наводно силовање и сексуално узнемиравање од августа 2010. године, а шведска полиција га је новембра исте године ставила на међународну потерницу, с намером да буде доступан властима ради испитивања.
Формално, Шведска није подигла оптужницу против Асанжа, мада је он приведен у  Лондону у децембру 2010. године.
Сједињене Америчке Државе не признају дипломатски азил који је Еквадор дао оснивачу Викиликса, саопштио је синоћ Стејт департмент.
Еквадор се обратио Организацији Америчких Држава, које окупља све земље северне, централне и Латинске Америке, након што је донео одлуку о давању политичког азила Асанжу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси