Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информер осуђен због говора мржње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2022.

Аутор: Цензоловка Извор: Цензоловка

Информер осуђен због говора мржње

Виши суд у Београду је 11. маја 2022. године донео првостепену пресуду према којој је утврђено да је дневни лист Информер 31. јануара 2017. године повредио право на забрану говора мржње и прекршио члан 75 Закона о јавном информисању и медијима, саопштили су из Иницијативе младих за људска права

„Суд је утврдио да наводи дневног листа Информер о активностима и финансирању Иницијативе младих представљају говор мржње у смислу квалификовања као ‘сорошевско-шиптарске-фашистичке организације’ што у делу нашег друштва представља повод за мржњу, нетрпељивост, дискриминацију, па чак и насиље. Овом одлуком, суд је утврдио је и да је циљ сензационалистичких наслова и текстова о Иницијативи младих заправо покушај да се дискредитују и подвргну дискримринацији активисти и активисткиње Иницијативе.

Ово је само једна у низу одлука донетих против дневног листа Информер који је један од најтиражнијих листова у Србији. Подсетимо, пре само четири године Иницијатива младих је добила спор против ових дневних новина у коме је потврђено да употреба термина ‘Шиптар’ представља увреду и говор мржње према албанској националној мањини”, наводи се у саопштењу Иницијативе младих за људска права.

Из Иницијативе додају да „етикете које се у јавном простору користе за бранитеље и бранитељке људских права који се супротстављају политикама национализма, мржње и насиља претходних 30 година, а које неретко доводе до насиља према бранитељима и бранитељкама како у реалном тако и у дигиталном окружењу, не смеју бити традиционални механизам за обрачунавање са неистомишљеницима у демократском друштва”.

„Медији имају велику моћ, а самим тим и велику одговорност која их обавезује да извештавају у складу са Законом о јавном информисању и Етичким кодексом новинара Србије. Извештавање које укључује и подстиче говор мржње према било ком појединцу/ки или удружењу у Србији не може се бранити медијским слободама.

Дневни лист Информер има право жалбе на ову одлуку у законски прописаном року”, стоји у саопштењу Иницијативе младих за људска права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси