Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Француска од новембра укида обавезну претплату за РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2022.

Аутор: Бета Извор: Данас

Француска од новембра укида обавезну претплату за РТВ

Француски Уставни савет одобрио је укидање обавезне РТВ претплате и наметнуо строге захтеве Влади – да гарантује финансирање и независност јавног сервиса, пренео је Дојче веле (Deutsche Welle – DW).

Уставни савет, који не прави летњу паузу, одобрио је пакет помоћи грађанима од 20 милијарди евра и ребаланс буџета за 2022, који укључује укидање РТВ претплате.

Та одлука значи 138 евра више годишње у сваком домаћинству, које до сада није било ослобођено РТВ претплате.

Јавни сервис неће бити приватизован, него ће бити финансиран од пореза, односно из државног буџета. На тај начин би грађани заправо наставили да суфинансирају јавнис сервис, али индиректно. Управо то изазива критике у Француској, јер постоји ризик да јавни сервиси постану зависни од политике.

Укидање претплате је било предизборно обећање председника Емануела Макрона (Emmanuel Macron), који је поново изабран у априлу. Доњи дом парламента је то одобрио крајем јула, а Сенат почетком августа.

Обавезна претплата је била главни извор прихода за Радио Франс (Radio France), Франс телевизијион (France Télevisions), за програме за иностранство, као што је ТВ5 Монд (Monde), за радио архиву ИНА, као и за ТВ пројекат са немачком АРТЕ.

DW је додао да је Норвешка укинула РТВ претплату 2020. и заменила је порезом који зависи од прихода грађана. Јавни сервис се такође финансира порезом у суседним скандинавским земљама, Данској, Финској и Шведској.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси