Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Намерна провокација или новинарски посао?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2012.

Аутор: Катја Бич / Мирјана Кине-Вељковић Извор: Deutsche Welle

Намерна провокација или новинарски посао?

Француски лист "Шарли Ебдо" објавио је у среду (19.9.) карикатуре пророка Мухамеда. Главни уредник листа одбацује оптужбе за провокације, као и одговорност за насиље екстремиста.

 

Уредник француског листа, првобитно карикатуриста који користи име Шарб, говори за Дојче веле о објављивању карикатура пророка Мухамеда и затварању француских амбасада и школа у 20 земаља.

Дојче веле: Шарб, Вас оптужују да намерно провоцирате?

Шарб: "Ако ми новинари не коментаришемо актуелне догађаје, а то су тренутно немири које је изазвао један глупи филм о пророку Мухамеду, паљење америчке амбасаде итд, онда се питам које то актуелне догађаје треба да коментаришемо. Одбијам појам провокација - овде није реч о провокацији, ми радимо наш новинарски посао, коментаришемо актуелне догађаје ... Наша новина је сатирична, политичка, у њој цртежи играју важну улогу, али пре свега, смо ми атеисти, што значи да се боримо против свих религија - подвлачим СВИХ, чим оне више нису приватна ствар већ политичка односно јавна. С обзиром на то да муслиманска вера тренутно игра важну политичку улогу, она као политички фактор подлеже критици. Веома смо изненађени реакцијом, ако погледате карикатуру видећете да се она уклапа у уобичајени начин карикирања. Те реакције не разумем и мислим да је реч о манипулацији, ни мање ни више.

Како коментаришете затварање француских амбасада и школа?

„Што се тиче одлуке француске владе да затвори дипломатска представништва и школе у двадесетак земаља, мислим да је улога владе да штити интересе и у првом реду безбедност Француза у земљама у којима је њихова безбедност доведена у питање. Других коментара немам поводом затварања школа и дипломатских представништава.

Да ли се ви у редакцији плашите одмазде?

Последњи пут када смо објавили карикатуре било је слично, штитила нас је полиција. Значи, ако радимо наш посао, посао новинара и коментатора актуалних догађаја, не сме се десити да се у демократској и секуларној земљи доводи у питање лична безбедност.

Да ли је било расправе у редакцији око објављивања ових карикатура или су сви мислили да то није провокација већ ваш посао новинара?

Не, није било расправе, у најмању руку се није постављало питање да ли због актуелних догађаја то треба да буде наша главна тема, на првој страници. Расправљало се само касније, али то су уобичајене расправе, које водимо сваке недеље када одлучујемо који цртеж треба објавити, који је бољи…Иначе, када је реч о теми, није било никакве расправе, сви су једногласно били ЗА. Наравно да нам је жао због насиља, али ми нисмо одговорни. Да ли је Салман Ружди одговоран за фатву, која је још у горем облику поновљена пре два дана? Не! Значи, ни ми никако нисмо одговорни за насиље екстремиста!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси