Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мијатовић: Држава мора да изађе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2012.

Извор: Бета

Мијатовић: Држава мора да изађе из медија

Представница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је да Србија мора што пре да направи помаке по питању повлачења државе са медијског тржишта.

 

Мијатовић је у интервјуу агенцији Бета рекла да европске и међународне институције неће прихватити учешће државе од око 60% у медијима у Србији, јер то директно утиче на слободу и опстанак медија. Она је рекла и да је неопходно да се држава повуче из власништва, као и из маркетиншког простора у медијима који мора бити апсолутно отворен, без фаворизовања појединих медијских гласила на штету других.

Она је оценила да су медији у Србији и даље суочени са истим проблемима као и пре избора, али да је још рано говорити о учинку нове владе која тек треба да предузме неке кораке.

"Оно што је већ видљиво не само у Србији, већ и у свету, јесте проблем економске ситуације која је веома лоша за целокупна друштва, а самим тим и медије", рекла је Мијатовић.

Према њеним речима, потребно је и да новинари буду солидарни у одбрани достојанства професије и да се за то боре "у једном гласу" и независно од политичких структура.

Она је додала да Србији, као и другим земљама региона, предстоји дигитализација која мора бити обављена на брз и исправан начин, јер је то важно за медије, новинаре, као и грађане тих земаља. "Гледамо на то као на нешто што се неће тако брзо десити, а то је иза угла. Дигитализација је ту и ако се не уради на прави и што бржи начин, у овој регији остаће аналогне рупе у којима медији неће моћи да преживе", казала је Мијатовић.

 Како је навела, дигитализација и нове технологије потребни су да би се новинарство дигло на виши ниво образованости који је већ одавно достигнут у многим државама.

"Поред новца који треба наћи за дигитализацију и исправног планирања фреквентног спектра, потребно је објаснити грађанима на који начин ће дигиталне технологије променити њихове животе, шта ће им све бити на располагању и како то могу да користе", додала је Мијатовић.

Како је навела, у поступку дигитализације новинари и медији имају огромну улогу и обавезу, и то пре свега јавни медијски сервис, а онда и сви остали који учествују на тржишту. "Дигитализација је сегмент који моја канцеларија помно прати и то не са техничке стране, него по питању очувања плурализма у медијима", рекла је Мијатовић и додала да је тај поступак један од приоритета.

Она је рекла да у Србији још не постоје случајеви ограничавања медијске слободе у такозваном "сајбер" простору, али да се у свету догађа све више напада на новинаре који објављују текстове на интернету.

"Можда је песимистично рећи да чак и у време нових технологија и дигитализације морамо да се боримо за слободу изражавања на интернету. То је огроман проблем јер су нападнуте читаве бригаде младих који нису новинари, али користе нове технологије и спречава се њихово критичко мишљење", указала је Мијатовић.

Мијатовић је додала да ће у Србији бити неопходно доношење законске регулативе којом ће се спречити гушење слободе говора на интернету, као што се прописима спречава и злоупотреба сајбер простора.

"Легитимно је право државе да одлучује о томе како ће заштити грађане, али ако приметим да се то користи као нека врста оправдања да се критичко мишљење спречи у име националне сигурности, јасно кажем да се то неће дозволити", рекла је Мијатовић.

Она је оценила да слобода говора истовремено не значи анархију, али да већ постоји ефикасна међународна сарадња и доста иницијатива у спречавању злоупотребе интернета.

"Када говоримо о Интернету, сви још тапкамо у мраку и покушавамо да нађемо начин да решимо проблеме, а да се притом не угрози и ограничи слобода говора", рекла је Мијатовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси