Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бујошевић: Новинари крше кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2012.

Извор: Б92

Бујошевић: Новинари крше кодекс

Савет за штампу је за годину дана постојања решио 30 жалби, од којих је у шест закључило да су медији прекршили новинарски кодекс.

 

Председник Управног одбора Савета Драган Бујошевић, честитајући годишњицу од оснивања Савета, рекао је да се новинари не придржавају довољно новинарског кодекса.

"Око 20 одсто случајева у којима су медији прекршили новинарски кодекс је стварно велики проценат и показује да се ми, новинари, не придржавамо нашег основног кодекса. То је веома лоше, пре свега, за нас, а онда и за друштво", казао је он.

На питање колико одлука Савета, чија је санкција морална осуда, може да утиче да кажњени медиј поново не прекрши кодекс, Бујошевић је одговорио да све зависи од самог новинара и додао да верује да је највећа казна за некога када "човек из професије каже за некога да је прекршио оно што би требало да буде његово свето правило".

"Не може се никоме рећи да буде бољи него што јесте, ако он не схвати да треба да нешто промени. Ако он доживљава сатисфакцију у друштву кроз тираж, утицај и пажњу која му се посвећује, тешко да било ко може да му објасни да греши када ради све оно што је супротно нашем кодексу", објаснио је Бујошевић.

Он је истакао да је суштина рада Савета идеја да новинари регулишу своје односе, а да то не чини суд, јер, како је рекао, жалбе овом телу су бесплатне и решавају се у року од 45 дана.

Бујошевић је нагласио и да није задовољан бројем случајева који је Савет обрадио, указујући да је то зато што ово тело нема надлежност над свим медијима.

"Није много, јер добар део медија на које би се људи жалили није члан Савета, а наше одлуке важе само за оне које то јесу. Постоји идеја да Министарство културе услови своју помоћ медијима тиме да морају да постану чланови Савета и у том случају би наша правила важила за њих", казао је он.

Савет за штампу је независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних медија и професионалне новинаре, а основан је да би пратио поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним медијима и решавао жалбе појединаца и институција на садржаје штампаних медија.

У његовој надлежности је и медијација између оштећених појединаца, односно институција и редакција, као и изношење јавних опомена за кршење етичких стандарда утврђених Кодексом новинара Србије.

Савет за штампу се бави и едукацијом за поступање у складу са Кодексом новинара и ради на јачању улоге медија у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси