Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сеоске новине читају и у Европи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2012.

Аутор: Злата Васиљевић Извор: Блиц

Сеоске новине читају и у Европи

Станишићани 11 година издају свој гласник

 

Село Станишић може да се похвали да је вероватно једино село у Војводини које има своје новине. Већ 11 година уочи сеоске славе, 4.000 мештана Станишића, али и оне који већ дуго не живе у родном селу, обрадује нови број „Панонског морнара“.
 
Све је почело пре нешто више од десетак година када су ученици основне школе покренули своје новине. Била је то више брошура, него новине, а временом је „Панонски морнар“ постао од ученичког, сеоски часопис.

- Бригу о новинама преузео је Дом културе и Месна заједница „Станишић“. Новине излазе једном годишње, а материјал прикупљамо целе године. Објављујемо написе о раду наших удружења, спортских клубова, месне заједнице, текстове о проблемима у станишићким предузећима и пољопривреди, представљамо најбоље ђаке, пишемо о занимљивим људима. Из броја у број објављујемо и текстове о историји Станишића и то захваљујући сомборском публицисти Милану Степановићу, који је родом из Станишића - објашњава Драгана Ђапић, уредница „Панонског морнара“.

Око техничке припреме и прелома дуго су им помагале колеге из „Сомборских новина“, али данас те послове ради мала редакција сеоских новина.

- Сваке године имамо по неколико ученика који сарађују у „Панонском морнару“. Доносе нам текстове, фотографије.
Технички припрему и прелом радимо сами, а око насловне стране ту нам помажу наши некадашњи Станишићанци који се баве графичким дизајном - наглашава Ђапићева.

У Станишићу осим Срба живе и Мађари и Хрвати, а некада је ово место било насељено и Немцима. То је и разлог што се у новинама налазе и текстови на мађарском, хрватском и немачком, али са преводом како би их могли разумети сви читаоци.
- Нисам чула да још неко село у Војводини има гласник који редовно излази већ 11 година, али најважније је да мештани радо читају своје новине и на промоцијама увек имамо велики број посетилаца. „Панонски морнар“ чита се и у Аустралији и Немачкој, али и у још неким градовима Европе, односно свуда где има Станишићанаца. Са страница „Панонског морнара“ сазнају шта се дешава у селу из кога су одавно отишли и у које се враћају у ретким приликама, каже уредница ових сеоских новина.

Издавање новине, које су ушле у другу деценију, помаже Месна заједница, а цела редакција на челу са уредницом Драганом Ђапић, која је запослена у Дому културе, ради волонтерски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси