Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереница: Интервју са силоватељем не служи сврси, сензационалистички приступ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2022.

Аутор: Бета Извор: Н1

Повереница: Интервју са силоватељем не служи сврси, сензационалистички приступ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да интервју у листу "Информер" са вишеструко осуђиваним силоватељем Игором Милошевићем не служи сврси, јер му недостају контекст, сензибилитет и избегавање узнемиравања јавности и излагања жртава додатној виктимизацији и патњи

„Медији треба на свеобухватан начин да пруже релевантне информације, поштују професионалне и етичке стандарде, имајући у виду, на првом месту, заштиту жртава, а не да инспиришу на ванинституционално решавање овог сложеног питања и узимање правде у своје руке“, навела је повереница у писаној изјави.

Она је додала да сензационалистички приступ урушава напоре друштва на решавању великог проблема родно заснованог насиља са којим се друштво суочава.

„Јавна дискусија о психо-социјалном третману повратника је пожељна тема, и ту је улога медија веома важна, што управо показује и овај пример из кога се види неопходност адекватног институционалног одговора на проблеме у ресоцијализацији вишеструких повратника“, тврди Бранкица Јанковић.

Она је подсетила да је Министарству правде упућена иницијативу за измену Закона о извршењу кривичних санкција – тако да се пропише обавеза надлежних органа да по службеној дужности у свим случајевима родно заснованог и породичног насиља увек обавесте жртву о отпуштању или бекству осуђеног из затвора.

„Поред тога, овај случај указује и на потребу сагледавања измена прописа са аспекта положаја осуђених лица и мера након издржане казне затвора у циљу ресоцијализације вишеструких повратника“, навела је повереница за заштиту равноправности.

Уредник листа Информер Драган Ј. Вучићевић изјавио је раније за лист Данас да је мотив за објављивање тог интервјуа био – „новинарство“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси