Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На протесту у Београду затражено доношење регистра о силоватељима и уклањање спорног интервјуа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2022.

Аутор: Insajder.net Извор: Insajder.net

На протесту у Београду затражено доношење регистра о силоватељима и уклањање спорног интервјуа

Доношење закона о регистру и надзору силоватеља по узору на већ постојећи регистра педофила, уз блиску сарадњу са релевантним женским организацијама је једна од главних порука са другог протеста испред редакције Информера. Организатори су изнели пет захтева, који се не разликују од прошлог пута. Грађани су се поново окупили како би изразили незадовољство због давања медијског простора вишеструком силоватељу.

Почетак протеста протиче мирно и без инцидената уз блокирање једне коловозне траке на Теразијам и разне повике демонстраната. Најчешће се чуло хорско узвикивање “срам вас било” и “ниједна висе”.

Такође окупљени  демонстранти су носили и транспаренте - “ниједна жена више, ниједан таблоид више” , “силовање није ексклузива” , “кратка сукња не значи да” ...

Организатори ових протеста остали су при истим захтевима као и прошлог пута а то су:

1. Уклањање интервјуа са вишеструким силоватељем Игором Милошевићем са свих медијских платформи

2.Поштовање кодекса новинара Србије и праћење Смерница за медијско извештавање о насиљу према женама

3. Укидање јавног финансирања медија који неетички извештавају о мушком насиљу

4. Увођење хитног надзора за Игора Милошевића

5. Доношење закона о регистру и надзору силоватеља по узору на већ постојећи регистра педофила, уз блиску сарадњу са релевантним женским организацијама

Протесту су присуствовали и поједини опозициони политичари попут председника Демократске странке Зорана Лутовца, лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића, председнице београдског одбора Странке слободе и правде Миле Поповић, копредседнице странке Заједно Биљане Стојковић и већи број грађанских активиста.

Протест је почео око 13 сати блокадом Теразија, а званични део заврсен је око 14.30, уз поруку да ће се одржати поново.

Учесница протеста: Жене својим гласом и урликањем избориле победу

Учесница протеста испред редакције Информера на Теразијама поводом интервјуа са вишеструким силоватељем, Јелена Ризнић поручила је данас да су "жене својим гласом и урликањем избориле победу" и позвала на "женску револуцију"
"Иако слушамо да је Информер донео победу за жене, ми знамо да смо победу освојиле само ми својим гласом и својим урликањем", рекла је Ризнић на протесту.

Она је истакла да је Информер симбол свега лошег што се ради женама и да је овај протест реакција и после ознака "Нисам тражила" и "Нисам пријавила" од прошле године у којима су жене говориле о својим искуствима са насиљем.

"Ми смо овде због Данијеле, Иве, Милене Радуловић, девојчица из Јагодине и у свим тим случајевима таблоиди су писали да смо ми криве", рекла је Ризнић

Она је додала да су овде због жена које нису преживеле мушко насиље, а да су таблоиди писали како је жена изазвала насиље и своју смрт.

"Жене не могу да изазову насиље, то само насилник може, жене се боре за слободу. Не желимо да нас једни насилници штите од других, већ желимо своју револуцију", поручила је Ризнић.

Пред почетак протеста испред редакције Информера распоређена полицијаПред почетак протеста због објављивања интервјуа са вишеструким силоватељем који организује Женска солидарност испред редакције листа Информер у Београду, већи број полицајаца распоређен је у Чумићевом сокачету.

У близини Чумићевог сокачета паркирано је и полицијско возило "марица".

Прошли протест испред редакције тог листа на Теразијама одржан је 28. септембра, а након објављивања интервјуа са вишеструким силоватељем.

Тада се на протесту окупило више стотина грађана, а полиција је обезбеђивала улаз у зграду у којој је редакција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси