Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИФЈ: Подршка штрајку новинара у Тунису
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2012.

Извор: ИФЈ, НУНС

ИФЈ: Подршка штрајку новинара у Тунису

Међународна федерација новинара у отвореном писму премијеру Туниса подржала штрајк против владиног самовољног постављања директора јавних медија у тој земљи.

Ваша Екселенцијо,

Пишемо Вам у име Међународне федерације новинара (ИФЈ) како би Вас информисали о нашој пуној подршци новинарима који данас штрајкују у Вашој земљи.

Нарочито подржавамо захтеве њиховог синдиката, СЊТ, који тражи од Ваше Владе да гарантује у свом Уставу, о ком се тренутно води расправа, специфичне клаузуле о слободи изражавања и слободи медија, спровођење Уредбе закона 115 и 116, као и њихов позив да Ваша Влада убрза процес успостављања Независног регулаторног тела за аудиовизуелне комуникације, са задатком да регулише медијску индустрију, као и да гарантује приступ новинара Владиним информацијама, у складу са одлуком 41-2011.

Придружујемо се нашим колегама како би изразили оштро неслагање због самовљног постављања директора јавних медија од стране Ваше Владе. Позивамо Вас да откажете ова постављања и сачекате одговарајуће консултације. Били смо шокирани сазнањем о директној интервенцији Ваше Владе у постављању директора , и што је најважније, да су изабране у неким случајевима присталице старог режима што изазива сумњу у претходно обећање да ће наступити промене.

Штрајк глађу новинара у Ас Саббах у одбрани уређивачке независности имао је огроман утицај на новинаре у нашој земљи, а ми Вас позивамо да предузмете кораке и раздвојите административне и уређивачке функције, како би поставили, као хитну ствар, уређивачки одбор путем избора или консензуса.

Наше колеге које данас штрајкују зарад унапређења слободе штампе и слободе изражавања постали су симболи борбе за окретање нове странице и отварања новог поглавља у слободнијем и демократском Тунису. Апелујемо на Вас да почнете хитне преговоре са својим синдикатом и одговорите на њихове захтеве.

С поштовањем,
Џим Бумела, председник ИФЈ

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси