Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прети им гашење због беспарице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2012.

Аутор: М. Вељковић Извор: Данас

Прети им гашење због беспарице

Пожаревачки радио «Бум 93» престао је да објављује вести о раду локалне самоуправе, у знак протеста због неправедне расподеле пара из градског буџета, намењених финансирању локалних медија.

 

Према мишљењу редакције овог радија, средства из буџета додељују се фаворизованим медијима, без јасних мерила и транспарентне доделе средстава. Због тога су у финансијску кризу запали и телевизија «012», недељник «Округ», месечни лист «Нова реч» и «Хит радио», због чега им прети опасност од потпуног гашења. Сви ови медији сматрају да је неправедно да се новац исплаћује само телевизијама «Сат» и «Дуга», Радио-Пожаревцу и недељнику «Реч народа» и најављују да, ако се у скорије време не реши њихов статус у расподели буџетских средстава намењене локалним медијима, да ће и они ступити у протест и да неће више извештавати о раду локалне самоуправе.Поменути повлашћени медији новац добијају из средстава Скупштине града, док се средства којима располаже градоначелник не исплаћују.

Жарко Пивац (ДС), председник Скупштине града, каже да ово тело уплаћује новац телевизијама «Сат» и «Дуга» и новинко-издавачком предузећу «Реч народа», јер су они то право остварили на јавном тендеру. За њих је у 2012. години предвиђено 6,5 милиона, од којих ТВ Сат месечно добија 180.000, ТВ Дуга 125.000, а «Реч народа» 148.000. Осим ових пара, ТВ Сат добија и новац за директне преносе скупштинских седница локалног парламента.

«Са њима су склопљени регуларни уговори за 2012. годину и ту више ништа не може да се промени. Да би се новац равномерније распоређивао, на тендеру за наредну годину треба прецизирати мерила и новац поделити свима, у висини која одговара квалитету извештавања и величини медија», каже Пивац. Што се тиче пара које додељује градоначелник, за ову годину намењено је 5,5 милиона, Међутим, ова средства исплаћивана су до јуна ове године, до када је градоначелник
Актуелни градоначелник Миомир Илић (СПС) каже да је обустављена исплата новца не због тога што се медији дискриминишу, већ због законске процедуре. «Да не бисмо плаћали казне након контрола буџетских ревизора, морамо наћи одговарајући правни основ и начин за доделу пара за локалне медије», каже Илић.

Међутим, остаје нејасно зашто се до сада није нашао одговарајући правни основ за исплату пара свим медијима, већ су они доведени до ивице опстанка. Како смо сазнали градоначелнику је понуђен модел уговора о начину  исплате накнада за рад локалних медија, али се томе успротивила начелница финансија и градскогф буџета рекавши да такав уговор није ваљан, иако се таквим уговором руководе неколико општинских управа у Браничевском округу, који је урађен по препоруци ревизора и републичке буџетске инспекције. Многи упућени сматрају да је у овоме умешана политика и странке које се на овакав начин обрачунавају са медијима који иоле имају критички став о раду локалне самоуправе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси