Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији и равноправност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2012.

Извор: Фонет

Медији и равноправност

Политичари и јавне личности морају да воде рачуна о свакој изговореној речи, а медији као наши партнери морају да буду веома опрезни и на задатку са свима нама у искорењивању говора мржње и дискриминације сваке врсте, изјавио је данас председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

 

Слобода говора се мора заштити, желимо да наши ставови буду јасно пренети, да свако ко говори, говори без цензуре, рекао је Стефановић на конференцији "Медији и равноправност".

Грађани Србије имају право на истиниту и правовремену информацију, која се понекад жртвује под утицајем политичких или других утицаја. И то је нетолеранција и дискирминација пртив које морамо да се боримо, рекао је Стефановић.

Криза кредибилитета и угледа често намеће закључак да се слобода медија угрожава и доводи у питање процесе и слободу новинарске професије, оценио је он.

Стефановић је указао и да нетранспарентност медијског власништва један од проблема, јер како се борити против нетолеранције и дискриминације, када се не зна ко су они који стоје иза медија и да ли ће јавна реч на овај или онај начин бити пласирана.

Циљ државе и Скупштине Србије је да се боримо против цензуре и аутоцензуре, рекао је Стефановић и додао да ни новинари не могу да кажу да су само извештачи.

Медији су учесници у овом процесу, у коме треба да учествују на искрен и објективан начин, заштићени од притисака из политичких и других центара моћи, рекао је Стефановић.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да је Србија усвојила бројне законе, стратегије, акционе планове, али од људи зависи да ли ће их спроводити у дело.

Чак и да стриктно примењујемо све законе, додала је Петрушић, то не би било довољно да Србију учинимо земљом толерантних и равноправних људи.

"Потребна нам је шира мобилизација прогресивних снага да бисмо сузбили дискриминацију и научили како овако разнолики по националности, пореклу, култури, вери, родној и сексуалној оријентацији можемо живети заједно у миру и хармонији, окренути будућности и развоју", рекла је Петрушић.

Петрушић је истакла да Србија треба да буде друштво истинске, а не формалне једнакости, а медији у том послу играју значајну улогу.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да су сви недавно били сведоци несумњиве моћи медија, када је једна реченица у званичном документу засенила сав напредак и реформе које је Србија учинила у области поштовања људских и мањинских права.

Грубјешић је указала да је Србија учинила значајан напредак у поштовању људских и мањинских права, рањивих група, наводећи примере образовања и здравствене заштите за ромску заједницу, учешћа жена у парламенту, војсци, сектору безбедности.

Говорећи о забрањеној Паради поноса, Грубјешић је истакла да је важно да лични став појединца не угрожава друге у остваривању својих слобода и да би вредности толеранције, слободе изражавања и окупљања требало пропагирати целе године, а не само једном.

Ако сви као појединци, новинари и јавни радници, допринесемо промоцији једнакости и толеранцији, то може бити добра пракса за грађане ове земље, рекла је Грубјешић.

Шеф делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Венсан Дежер похвалио је Србију што је усвојила законодавни оквир који омогућава борбу против дискриминације, али је указао да је проблем у његовој примени.

Имамо случајеве говора мржње, напада на мањинске и рањиве групе, а то захтева адекватан одговор државе. Чак и када има реакције са највишег врха, опет настаје проблем у систему правосуђа, рекао је Дежер и истакао да је улога медија да будно прате реакцију државних органа.

Медији имају две улоге, рекао је Дежер, да информишу јавност и извештавају о активностима повереника и цивилног сектора који промишу толеранцију, поштовање различитости, као и да стимулишу дебату које у друштву нема.

Знам да је некад добра вест када нема вести, али волео бих да се у медијима некад чује и о неком позитивном догађају, рекао је Дежер.

Када је реч о отварању дебата у друштву, Дежер је испричао анегдоту из Ужица када је ученицима једне основне школе поставио питање да ли су гледали филм "Шишање" и шта мисле о забрани Параде поноса.

Учитељ ми је тада рекао да се са децом не разговара о политици. Тада сам се упитао да ли су ове теме заиста политичке, рекао је Дежер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси