Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кажњавати говор мржње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2012.

Аутор: К. Ж. Извор: Данас

Кажњавати говор мржње

Међународна конференција „Медији и равноправност“ у Београду

Србија је усвајањем сета закона и ратификацијом међународних споразума доста напредовала на пољу борбе против дискриминације, али је кључно да прописи не остану „мртва слова на папиру“, већ да се једнака права за све грађане омогуће и у пракси, поручено је на међународној конференцији „Медији и равноправност“, одржаној јуче у Београду.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер нагласио је да је напредак Србије у борби против дискриминације похвалила и Европска комисија у последњем извештају, али да је константовано да говор мржње и даље постоји.

- Према мањинским групама и даље постоји говор мржње, који се најбоље види у расистичким повицима на утакмицама. Власт се бори против сваког облика дискриминације, али та борба не сме да остане само на јавној осуди, већ они који крше закон морају да буду судски процесуирани - указао је Дежер и додао да реакција врха власти мора да буде „чврста и јака“. Према његовим речима, медији имају велику улогу у борби против дискриминације на пољу извештавања о таквим случајевима, али и у праћењу да ли је закон примењен према починиоцима.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић указала је да је Србија знатно напредовала у заштити људских и мањинских права од 2000, али да борба за равноправност на свим пољима захтева сталну бригу и
унапређивање.

Да смо као држава напредовали на пољу једнакости свих грађана потврдила је и повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, наглашавајући да законске норме не смеју да остану „само мисао и жеља“, јер њихова примена зависи од људи.
- Морамо градити друштво које ће свима дати подједнака права и могућности, а медији у томе играју велику улогу - истакла је Петрушић.

Конференција у Београду организована је поводом завршетка пројекта „Више од закона: Промовисање и спровођење антидискриминаторског законодавства и равноправности у Србији“, који су финансирали ЕУ и Канцеларија повереника за
заштиту равноправности.

Стефановић: У парламенту 34 одсто жена

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да је поносан што парламент, у законодавном смислу, ради брзо и ефикасно.

- Први пут имамо парламент у којем 34 одсто посланика чине жене. Такође, највећи је број припадника мањинских група и то не само у партијама мањина - нагласио је Стефановић. Он је додао да говор мржње и дискриминације морају
бити озбиљно схваћени и да се мора штитити и слобода говора, као и да политичари и јавне личности морају да воде рачуна о свакој изговореној речи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси