Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Докле је стигла истрага о претњама редакцији Данаса да ће завршити као француски Шарли Ебдо?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2022.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Докле је стигла истрага о претњама редакцији Данаса да ће завршити као француски Шарли Ебдо?

Ни након две и по недеље пошто су новинари и колумнисти листа Данас добили претње на мејл главног и одговорног уредника Драгољуба Петровића, у ком се „упозоравају“ да ће проћи као француска редакција Шарли Ебдо, наши надлежни органи нису утврдили ко стоји иза тих редова.

Иако домаћа истрага сарађује са партнерима из Швајцарске, где је и интернет провајдер Протон мејл са ког су претње послате, та сарадња очигледно није уродила плодом, а чланови владине Радне групе за безбедност и заштиту новинара састаће се у петак како би размотрили даље кораке.

У међувремену, редакција листа Данас је под 24-часовном присмотром полиције.

„Врло сам фрустриран чињеницом да није направљен помак у идентификовању појединца или групе која је претила редакцији Данаса и појединим новинарима и колумнистима. Живети и радити под претњама, у новинарском послу представља и физички и психички притисак. Могућности да ужасне претње остану неоткривене, представљају нове нивое угрожавања безбедности новинара. У петак ћемо имати ванредну седницу Сталне радне групе за безбедност новинара како бисмо добили информације надлежних институција и сигуран сам да ћемо после седнице објавити основне информације које будемо добили“, каже за Данас члан Радне групе Веран Матић.

Он наглашава да је важно да се процени и тренутак када би истражни органи морали да саопште и све проблеме са којима се сусрећу.

„Онолико колико је могуће рећи, јер верујем да је ово потпуно нова ситуација. Поред откривања непосредног починиоца, важно је и размотрити како се суочавати са претњама преко оваквих система који омогућавају анонимност непријатеља слободе говора и могућих насилника. Ова нова ситуација, захтева да будемо још више солидарни са колегиницама и колегама из Данаса који су директно прозвани као и са новинарима којима је упућена претња. Бар да не отежавамо ситуацију ако не можемо да помогнемо“ наводи Матић. Он додаје да је овај случај изазов и за Сталну радну групу али и истражне органе.

„Верујем да су већ покренути механизми на највишем државном нивоу који воде ка стварану услова да не постоји толико проблема у откривању терористичке претње“, закључује Матић.

Подсетимо, пре два викенда на службену имејл адресу главног и одговорног уредника Данаса Драгољуба Петровића, у недељу ујутру стигао је мејл у којем се прети новинарима, уредницима и колумнистима Данаса „салвама метака“ због, како се наводи, наше уређивачке политике.

У претњи се помињу и колумнисти Данаса, како се наводи – „од којих су у вређању свега српског најекстремнији горепоменута индивидуа, затим Теофил Панчић, Алексеј Кишјухас, Никола Самарџић, Ненад Кулачин, Марко Видојковић и остали колумнисти који не пишу за Данас попут Драгана Бурсаћа, и радијског водитеља Дашка Милиновића који су ваши истомишљеници вредни помена“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси