Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто је споран Закон о јавном информисању: Захтева промене, али и политичку вољу да се спроводи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2022.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Зашто је споран Закон о јавном информисању: Захтева промене, али и политичку вољу да се спроводи

Након конститутивне седнице на којој је јуче формирана Радна група за измену Закона о јавном информисању, следећи састанак овог тела заказан је за понедељак, а у међувремену ће чланови Радне групе размотрити неколико докумената, међу којима је и Нацрт закона који је својевремено поднела Коалиција за слободу медија.

Постојећи закон је споран у више одредби, али, према речима чланова тима за његову измену, и такав какав је није у потпуности био спровођен, јер није постојала политичка воља.

Адвокатица Гордана Константиновић, која је у Радној групи у име УНС-а, истиче за Данас да постојећи закон мора да се мења ради усклађивања са медијском стратегијом, у чијем доношењу је учествовао и УНС.

– Прецизније информације вам могу дати када буду прослеђени материјали, пошто ће се паралелно радити на три текста – верзија око које је била постигнута сагласност, око које није била постигнута сагласност и нацрту који је доставила Министарству информисања Коалиција за слободу медија. Очекујемо материјале данас или сутра. Оно што је напредак, бар за сада, јесте што ова Радна група има 20 чланова, а претходна је имала 35 (углавном ГОНГО – владине невладине организације – прим. аут) који су нас, жаргонски, о јаду забавили прошли пут – наводи Константиновић.

Др Саша Мирковић, члан Радне групе у име АНЕМ-а, каже за Данас да се на конситутивној седници дебатовало о предложеном пословнику о раду Радне групе и да је договорен распоред будућих заседања.

– Председник Радне групе из Министарства информисања и телекомуникација нас је обавестио да ћемо у будућем раду паралелно разматрати три документа: 1. Текст важећег Закона о јавном информисању и медијима који је потребно допунити и изменити 2. Текст претходне Радне групе у којем постоји чак 26 неусаглашених тачака око којих смо се спорили у 35-чланој Радној групи Министарства културе и информисања 3. Нацрт закона који је својевремено доставила Коалиција за слободу медија – наводи Мирковић.

Имајући то у виду, додаје, члановима остаје да сачекају наредну седницу Радне групе која ће се одржати у понедељак.

– Јасно је да ће принципи и предлози прокламовани у Медијској стратегији Владе Србије бити кључни постулати на којима ће се базирати ставови новинарских удружења и медијских асоцијација које су учествовале у њеној изради. У овом тренутку не можемо знати шта ће се све мењати и у вези чега ћемо се спорити унутар Радне групе. Надам се да ћемо све одлуке доносити консензусом а не прегласавањем, што би значило да у кључним тачкама остајемо на непомирљивим тачкама неслагања у вези садржаја будућег Закона о јавном инфомисања и медија – указује Мирковић.

Наш саговорник додаје да постојећи медијски законодавни оквир не представља сметњу реформским процесима у медијској сфери и даје сасвим довољно основа за побољшање актуелог стања. Према његовим речима, кључни проблем је недостатак политичке воље за његову примену.

– Другим речима, можемо да усавршавамо одредбе овог закона у домену пројектног суфинансирања, јачању улоге Савета за штампу, транспарентности и критеријумима расподеле и контроле потрошње државне помоћи, медијском плурализму и у другим областима где су приметни највећи проблеми. Промене и допуне законских одредби неће представљати никакву гаранцију за побољшање постојећег стања ако власт и ресорно министарство наставе са праксом у којој се израдом и усвајањем законских аката окончава њихов ангажман – сматра Мирковић.

Он закључује да је главна практична примена закона „која је застала већ на примени Владиног стратешког документа“ што нам, како каже, указује да треба да будемо свесни значаја имплементације која даје смисао ангажману на измени и допуни кровног медијског закона.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

27.11.

2022.

Sasha [нерегистровани] у 12:08

Mirkovic?

Ovaj Mirković se opet vampiri? Osoba koja je na brutalan način u sadejstvu sa izvesnom družinom promovisala i na kraju sprovela prodaju preostalih, relativno kvalitetnih i korisnih, regionalnih i lokalnih medija braći Kopernikus i nekakvom Radoici. Uzged, zločin prema informisanju, novinarima, medijskim radnicima i njihovim porodicama je učinjen. Po svoj prilici sa predumišljajem. Nije moralno da se to zaboravi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси