Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пинк и Курир књижевну причу о вршњачком насиљу представили као стварни догађај
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2022.

Аутор: Милица Љубичић Извор: Раскрикавање

Пинк и Курир књижевну причу о вршњачком насиљу представили као стварни догађај

Портали Курир.рс и Пинк.рс објавили су наводну „потресну исповест” и „стравичан случај” дечака који је трпео вршњачко насиље.

 Међутим, не ради се о стварном случају - портали су ископирали књижевну причу. „Шестица” списатељице Јелене Тасић, која је недавно објављена у збирци кратких ангажованих прича. Ипак, то ниједан од портала не спомиње, нити потписује ову списатељицу као ауторку текста, па изгледа као да је реч о стварном догађају. Курир је у међувремену обрисао текст, док на порталу Пинк.рс он и даље стоји у форми „стравичне исповести дечака”.

Изворни чланак је објављен 04.12.2022. (Курир.рс)

„Стравичан случај. ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ДЕЧАКА ЖРТВЕ НАСИЉА: Први пут сам пљувао крв са 15 година! Помирио сам се да је четвртак МОЈ ДАН ЗА БАТИНЕ”, објавио је портал Курир.рс 4. децембра, а ту вест је затим пренео и портал Пинк.рс.

„На сајту „Зелена учионица” објављена је исповест дечака који је трпео насиље јер није хтео да се прикључи насилницима. Породична ситуација је довела до тога да није имао коме да се пожали на насиље, па је тако трпео стравична малтретирања”, пишу ови портали, преносећи потом „причу о њему” у целости.

Дечак из текста, међутим, не постоји у реалности, а наводна „исповест” је заправо кратка прича под називом „Шестица” чија је ауторка списатељица Јелена Тасић.

Ова прича се 28. новембра нашла на сајту „Зелена учионица”, одакле су је портали Курир.рс и Пинк.рс преузели. Налази се у рубрици „коментар”. Иако ни на овом сајту то није експлицитно прецизирано, новинари су могли да посумњају да је реч о фикцији што због изразито литерарног стила, што због чињенице да је на крају текста наведено да је ауторка Јелена Тасић, и да она досад има две објављене књиге, дакле бави се књижевношћу.

Ни Курир ни Пинк, међутим, нису навели њено име као ауторке, иако су пренели њену причу.

Да је реч о књижевности потврђује пост на њеном инстаграм профилу од пре неколико недеља, када је објавила фотографију корица збирке ангажованих прича „Мокри(н) чвор”, као и фотографију странице на којој се налази њена „Шестица”. Из првих неколико пасуса који се могу прочитати са фотографије, види се да је текст идентичан оном који су као „исповест” представили Курир и Пинк.

У опису поста је навела да је „циљ приче указивање на проблем вршњачког насиља којем су данас изложени сви они који се не уклапају у шаблон. Проблем вршњачког насиља ће се решити само ако се ангажују сви, од родитеља, преко наставника и школе уопште, па до органа реда и људи у фотељама. У супротном, ништа се неће променити”.

Са Инстаграма се такође може сазнати да се Јелена Тасић обратила редакцији Курира мејлом и затражила да се текст уклони.

„Ем сте јавност изложили заблуди, измишљену причу (јер то је књижевност) представили као истиниту, ставили текст у погрешну категорију и угрозили ауторско право”, написала је.

Након овога, и након што се око случаја заинтересовала јавност на Твитеру па им се обратила и новинарка Времена, Јована Глигоријевић. Курир је текст скинуо са сајта, али без образложења или извињења.

Прича се, међутим, у моменту објављивања овог текста, и даље налази на порталу Пинк.рс као наводна „исповест”, у рубрици „хроника“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси