Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови закон угрожава независност РРА и РАТЕЛ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 11. 2012.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

Нови закон угрожава независност РРА и РАТЕЛ-а

Независно удружење новинара Србије (НУНС) изразило је јуче забринутост поводом најава да би закон о надокнади за коришћење јавних добара, чији нацрт припрема Министарство финансија, могао да угрози позицију и независан рад Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) и Републичке радиодифузне агенције (РРА).

Како објашњавају у НУНС-у, нацрт закона предвиђа ситуацију у којој би извор средстава ових регулаторних тела био под непосредном контролом владе, односно надлежног министарства.

– Ово решење не сматрамо ни добрим ни прихватљивим. Такав вид контроле омогућио би властима да непосредно утичу на рад и одлучивање независних регулаторних тела, што у основи води обесмишљавању њиховог постојања – саопштио је НУНС и оценио да би то био корак који би водио ка јачању утицаја државе на сектор медија у Србији.

У Рателу јуче нису могли да коментаришу ове најаве, уз образложење да „још нису упознати са садржајем спорног нацрта”,

Горан Караџић, потпредседник Савета РРА, изразио је наду да ће надлежно министарство имати слуха за негативне реакције стручне јавности.

– Овакво законско решење сасвим сигурно би угрозило положај РРА, али се надам да ће министарство да уважи примедбе НУНС-а и ОЕБС-а. Мени је јасно да влада жели да контролише где одлази новац из буџета, али када је реч о РРА о сваком
динару постоји јасан траг – казао је Караџић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси