Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Мајчинска брига СНС у време короне“: Зашто је град Ниш репрограмирао милионски дуг једне приватне телевизије на 30 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2023.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: УНС

„Мајчинска брига СНС у време короне“: Зашто је град Ниш репрограмирао милионски дуг једне приватне телевизије на 30 година

Скупштина града Ниша одлучила је да на чак 30 година репрограмира дуг приватне Нишке телевизије (НТВ) у износу од више од 34 милиона динара, настао углавном због неплаћања закупа градског простора.

Репрограм је предложила одборничка група СНС-а уз образложење да је отежаном пословању НТВ допринела и „епидемија вируса ковид 19“.

Сувласници НТВ- која иначе промовише власт и затворена је за критичко мишљење и опозицију- јесу Народне новине, чији је власник Видосав Радомировић, и Слађана Остојић, директорка и глодурка ТВ Зона плус, у власништву сина директора БИА и доскорашњег функционера СНС-а Братислава Гашића.

Пет медија нишке породице Радомировић, којима се повремено придружују и њихови запослени годинама уназад добијају и до 60 одсто новца на градским медијским конкурсима, а следи их ТВ Зона плус.

У предлогу одборничке групе СНС да се по хитном поступку у дневни ред уврсти одлука о репрограму дуга НТВ наводи се да је разлог “значај програма који НТВ има за становнике Ниша и региона”.

Циљ је и да се кроз репрограм дуга за неплаћену закупнину градског половног простора, накнаду материјалне штете, као и припадајућу законску камату у вези са тим закупом “олакша пословање НТВ које је настало због ситуације изазване вирусом ковид 19”, те “омогући унапређење њеног пословања и програма”.

“Уколико имате дужника који вам дугује 34 милиона динара, боље је да му дате могућност да кроз репрограм измири тај дуг, него да га никада не измири. Град може сада да их тужи и да они оду у блокаду и стечај, и да ми никада не добијемо тај новац. Репрограм нам даје шансу и могућност да град наплати дуговање. Притом, овакав репрограм је одобрен уз услов да се та телевизија врло брзо исели из градских просторија које користи, који ми можемо да издамо другом закупцу”, рекла је Драгана Сотировски, градоначелница Ниша и чланица Председништва СНС, на последњој седници Скупштине града.

Жељко Бодрожић, председник НУНС-а, каже да није ништа ново да “власт арчи новац грађана”, а буџет и друга јавна средства доживљава као лично власништво којим располаже како хоће. Последица тога је између осталог да локални медији преко медијских конкурса добијају милионе из буџета које троше на јавну пропаганду и „замлаћивање“ грађана, који их плаћају.

„Не знам зашто власницима НТВ фале паре, кад их издашно добијају на конкурсима. Да нису били незасити или се облачили у Милану? Сад треба да држава или град враћају и њихове дугове? Тога заиста није било ни у време социјалиста, а ни демократа. Надам се да ћемо једног дана завирити у овакве извештаје, да актуелна пљачка неће застарити и да ће актери ове врсте бахаћења на штету грађана одговарати“, каже Бодрожић за Данас.

Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, каже да би критичари овакве одлуке морали да знају да је враћање дуга боље од опроста обавезе.

Каже да не зна како је оволики дуг настао, али да ковид 19 није убедљиво објашњење, пошто је у првој години пандемије држава помагала сва предузећа.

“Ова врста одлагања обавезе је свакако израз захвалности повериоца. Скупштина града Ниша се понела мајчински према медију којем је била оснивач и финансијер до приватизације 2015. године. Било би јако добро да и ова скупштина и градске институције имају исти аршин према свим медијима”, каже Брајовић за Данас.

Данијел Дашић, невладин стручњак за буџет и антикорупцијски активиста, оцењује да приватне фирме не би требало финансирати или стимулисати из јавних извора, па ни из буџета, без да је утврђен јасан јавни интерес да се то чини, што се у овом склучају није десило.

“Овај случај је само показа ‘колико је цар го’, односно колико СНС присваја буџетску касу и троши новац грађана за сопстевене потребе и интересе. Они су до пре неколико година и водили рачуна како образлажу неке своје потезе, а сада то више и не чине. Не би ме изненадило да су казали и да сада на јужном полу постоји девијација која утиче на сателите и емитовање телевизијских сигнала, па су хтели да помогну локалним медијима у Србији како би грађани били информисани”, каже он.

Дашић каже да је реч о класичној противуслузи владајуће странке медију који их промовише.

“Властима је јако битно да грађани не размишљају својом главом и да им сваки дан даје медијске антидепресиве, али је проблем што они већ почињу да се предозирају”, закључује он.

Град Ниш је са НТВ претходно закључио два споразума за репрограм дуга.

Један је закључен у јулу 2020. и отплаћен је, а други месец дана раније и још увек није отплаћен.

У образложењу предлога одборничке групе СНС-а наводи се да је отплата овог репрограма каснила због „опште ситуације изазване вирусом ковид 19“, због чега је Град „покренуо поступак принудне наплате укупног дуга по споразуму“.

На медијским конкурсима у овом граду, иначе, већ годинама уназад медији који су власнички, финансијски или уређивачки блиски власти добијају око четири петине средстава.

Више од две трећине конкурсног новца заврши у медијима чији су власници чланови нишке породице Радомировић или породице директора БИА Братислава Гашића.

Поједини медији, попут Јужних вести и Медијске кутије, због овакве праксе престали су да конкуришу.

Привилегија ће обезбедити заостале плате новинарима?

Видосав Радимировић и Слађана Остојић, који су сувласници НТВ, нису одговорили на питања Данаса да ли је репрограмирање дуга привилегија коју немају други медији, а уколико јесте зашто је има НТВ.

Јавност је остала ускраћена и за одговор на питање да ли је епидемија ковида 19 кључни и једини разлог за дуг који је НТВ направила, као и када ће запосленима на НТВ бити исплаћене заостале плате, те колика је просечна плата новинара.

НТВ је приватизована у новембру 2015. године, након што је њен оснивач годинама био Град Ниш.

Ниш, мој град: Незапамћено и шокантно, а у Нишу и даље влада медијски мрак

Бранислав Јовановић, градски одборник коалиције “Ниш, мој град”, који се на седници скупштине града успротивио оваквој одлуци, каже да је она била “шокантна”, те да он не памти да је било коме, па ни некој приватној фирми, дуг репрограмиран на 30 година.

Он сматра да је Град морао да раскине уговор са НТВ, и да му се врати простор који је издавао том медију, како би га издао другоме.

“У Нишу построји медијски мрак и медијска пустиња, каква никада раније није постојала. Упркос томе, они који политички владају чашћавају оне који владају медијским простором Град, градске општине и јавана предузећа издвојили су за медијски конкурс и друге врсте плаћања таквим медијима чак 104 милиона динара”, каже Јовановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси